Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

07/09/2022
Продужен рок за пријаву на Конкурс за скулптуру Суби
07/09/2022

Са циљем да се добије што више квалитетних решења, продужен је рок за пријаву на Конкурс за идејно вајарско-архитектонско решење изгледа скулптуре посвећене Митру Суботићу Суби, пиониру електронске музике у Србији, који је расписала Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе”. Нови рок за пријаву је 27. септембар 2022. године, најкасније до 15 часова, а позив је отворен за стручњаке и стручњакиње из области архитектуре, примењене или ликовне уметности, чији ће задатак бити да на креативан начин направе осврт на стваралаштво великог уметника. Нови рок за одговоре на питања je 19. септембар, а резултати јавног позива биће објављени 4. октобра 2022. године.

Скулптура ће бити постављена управо на Субином платоу, на улазу у Лимански парк и то као заједничка иницијатива Фондације „Митар Суботић Суба” и Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе”. Скулптура ће употпунити уметнички простор на Субином платоу, на којем је од ове године постављена прва галерија на отвореном у Новом Саду, чиме је започета нова пракса излагања уметничких застава.

Скулптура ће бити постављена у оквиру програмског лука Друга? Европа, када ће и други програми, попут изложбе „Суба соба”, римејка његове композиције и музичке инсталације у копродукцији са Гораном Вејводом: The Dreambird, те концерта популарне бразилске певачице CéU која је освојила три Латин Гремија и била номинована за Греми у категорији светске музике, бити посвећени Суби.

Митар Суботић Суба био је један од највећих и најпризнатијих музичких продуцената и пионир електронске музике у некадашњој Југославији, али и Латинској Америци. Компоновао је музику за филмове, позоришне представе, балет, телевизијске емисије, рекламе, шпице за Радио Нови Сад. Добитник је награде UNESCO фонда за промоцију културе. Сарађивао је с многим значајним именима, попут Милана Младеновића, Марине Перазић, Масима Савића, група Хаустор и Ла Страда, Бебел Жилберто, Жоао Донато и других.

Фото: Марко Пудић

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.