Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

10/11/2016
Пројекат ЕПК утиче и на успостављање евалуационе ,,културе“
10/11/2016

У бугарском граду Пловдиву, који је проглашен за Европску престоницу културе за 2019. годину, одржан је Симпозијум о евалуацији пројекта Европска престоница културе.

Симпозијум је одржан на иницијативу међународне платформе ЛОКОП (Платформа локалних оператера) независне истраживачке ,,лабораторије“ специјализоване за истраживања на пољу културе. Та платформа тренутно развија алате за евалуацију пројеката Европске престонице културе, из перспективе локалних учесника у културном систему заједнице.

Учешће на таквом скупу је нарочито значајно како би се на једном месту генерисале најразличитије позитивне и негативне праксе, када је реч о мониторингу и евалуацији културних престоница Европе. Закључци овог Симпозијума су уједно и смернице и препоруке за даље деловање у овој тренутно маргинализованој области у нашем систему.

Др Лазар Јованов, члан тима за израду апликације Новог Сада за престижну титулу Европске престонице културе, који је учествовао на Симпозијуму о евалуацији истиче да из персективе Новог Сада тај симпозијум има вишеструки значај.

– Пре свега, јер је у културном систему града, Стратегијом за културни развој, уочено непостојање евалуационе праксе, што значи да се рад културних организација, установа и појединаца не прати, не вреднује, не оцењује на адекватан начин. Пројекат ЕПК управо нуди нов модел који ће послужити као пример и другим оператерима у граду. На тај начин утиче и на успостављање евалуационе ,,културе“ у граду Новом Саду – изјавио је Јованов.

Др Лазар Јованов
Др Лазар Јованов

 

Према његовим речима, када је размишљао о будућем раду организације ,,Нови Сад 2021″, која ће коначно правно уобличење добити почетком следеће године, неопходно је успоставити ефикасну сарадњу са Универзитетом у Новом Саду и другим стручњацима из земље и иностранства, како би успоставили колективно експертско тело, тзв. Тим за евалуацију, који ће имати потпуну аутономију у праћењу и евалуирању пројекта ЕПК у различитим фазама деловања.

– Када се успостави Тим, а затим дефинише стратегија евалуације и мониторинга, нужно је спровести неколико различитих истраживања која ће са постојећим анализама стања у области културе Града Новог Сада представљати информациону базу, која ће послужити као основ за даље деловање. Након тога, важно је искристалисати листу индикатора развоја не само пројекта ЕПК, него и целокупног градског културног система, а затим прецизно делегирати одговорности будућим истраживачима – казао је др Лазар Јованов.

Симпозијум о евалуацији пројекта Европска престоница културе у Пловдиву одржан је на иницијативу међународне платформе ЛОКОП, у оквиру пројекта ,,Локалне перспективе“, у сарадњи са Универзитетом у Пловдиву, Фондацијом ,,Пловдив 2019″, Гете-Институтом и локалним оператерима.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.