Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

24/03/2017
„Зелено светло“ за почетак реконструкције фасада у Подграђу
24/03/2017

Стари барокни градић добија нови сјај!

 

Одборници Скупштине града Новог Сада усвојили су на данашњој седници Предлог програма спровођења мера техничке заштите објеката у саставу просторно културно-историјске целине Горња и Доња тврђава са подграђем у Петроварадину.
Према овом програму предвиђени су објекти, од којих се највећи број налази у Београдској улици у Подграђу, који би у оквиру прве фазе требало да буде реконструисан. Обезбеђено је 100 милиона динара, а новац ће бити искориштен за финансирање конзерваторско-рестаураторских радова, као и стручног конзерваторског надзора. Уједно, према усвојеном предлогу, Градска управа за културу и Завод за заштиту споменика културе ће се обратити Министарству културе и информисања Републике Србије са захтевом за одређивање Завода као стараоца за спровођење мера заштите културног добра од великог значаја.
Доношење овог акта омогућен је почетак обнове фасада на изабраним објектима у Београдској улици, Тргу Владике Николаја, улицама Лисинског, Штросмајеровој и Проте Михалџића у Петроварадину. Како је раније најављено, реконструкција првих фасада у Подграђу требало би да почне током маја ове године.
Ови радови реализоваће се у склопу припрема Новог Сада за 2021. годину када ће наш град бити Европска престоница кулутуре. Наравно, то је тек прва фаза инфраструктурних радова у оквиру којих је планирано да се, у наредне две године, реконструишу бројне фасаде у Подграђу, као и поједине фасаде у центру Новог Сада, за шта ће бити обезбеђено 200 милиона динара.

Фото: Драган Којић

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.