Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
teatar na dar

Објављено:

15/03/2017
Позоришни фестивал за децу на Клиси
15/03/2017

Почела је примена Стратегије културног развоја

 

Удружење „Видовдански кутак“, уз подршку Града Новог Сада и великог броја пријатеља, организује Фестивал кратких позоришних форми за децу „Театар на дар“. Како најављују организатори, на овом фестивалу ће наступити 12 професионалних позоришних трупа, али и четири дечје драмске секције. Потврђено је учешће Позоришта из кофера, Театрила, Креативног погона, Позоришта из ранца, Враголана, Хаос аниматора, Шарених сунцокрета, студија СвитацЖељко Весељко и Неда.
Деца ће у паузама између представа моћи да се друже са писцима за децу, међу којима су Драгутин Бег, Татјана Пуповац и Татјана Обрадовић Подобник, као и да учествују у радионицама за израду маски, прављење облика од балона и слично. Уједно, малишани ће имати прилику и да се забаве са Вилом Четкицом, пантомимичарима и мађионичарима, а најмлађе посетиоце, уз пуно забаве, очекују и слатке награде, сокићи, бојанке.
Желимо да истакнемо, да у складу са донетом Стратегијом културног развоја града Новог Сада за период 2016-2026 године, која усмерава да се културна дешавања децентрализују, мало удружење са периферије града одважило се да организује велики фестивал за децу. Уједно, ова акција показује огроман и значајан партиципативни моменат грађана, као и ангажовање младих, креативних људи и подизање културних капацитета ван центра града, што су једни од главних акцената рада Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.
Фестивал „Театар на дар“ ће се одржати 18. и 19. марта у Спортском центру „Слана бара“ на Клиси, а улаз је бесплатан.

Програм фестивала „Театар на дар“ можете пронаћи на овом линку.

 

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.