Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
samit novosadskih bubnjara

Објављено:

22/07/2020
Самит новосадских бубњара у Еђшегу
22/07/2020

Неформално удружење новосадских бубњара и перкусиониста „Самићани” приближиће широј публици лепоту и разноликост ударачких музичких инструмената, као и музичке стилове везане за њих, у среду, 22. јула у културној станици Еђшег, од 19 сати. Самит новосадских бубњара публика ће моћи да прати путем програма уживо на званичној Фејсбук страници Еђшега.

Музичко путовање кроз различите културе које кроз удараљке откривају своју аутентичност један је од 22 пројекта који су добили средства на јавном позиву „Уметници. Сад!” Фондације Нови Сад 2021 – Европска престоница културе, а који има за циљ јачање новосадске културне сцене кроз мрежу културних станица, подизање њених капацитета, децентрализацију културе и развој публике.

Аутори истичу да је овакав програм, који презентује публици процес рада и сарадње бубњара, значајан не само са аспекта отварања за публику већ и промоције сарадње међу музичарима.

„Свирање бубњева и удараљки подстиче дружење појединца и њихову јединствену интеракцију кроз ритам. Цео догађај ће бити снимљен и фотографисан у циљу прикупљања промотивног материјала за будуће пројекте и наставак сарадње са Фондацијом ‘Нови Сад – Европска престоница културе’. Под тим подразумевамо организовање догађаја Сајам бубњара, произвођача бубњева и бубњарске опреме који би обухватао радионице неких најпризнатијих светских бубњара и перкусиониста, одржавање Фестивала бубњева и перкусија (концертни део) и сајам, са циљем да се привуче шира популација али и професионални музичари. Главни резултат пројекта је промоција удружења ‘Самићани’ како кроз сам програм, тако и кроз постављање материјала на електронске медије након реализације”, каже музичар Саша Игњатовић.

Програм почиње у 19 сати, представљањем уметника, а након тога почиње колективна импровизација џез музичара – џем-сешн. Саша Игњатовић, Душан Рашковић, Бранко Бошковић, Иштван Чик, Зоран Тегелтија, Ђорђе Бубњевић и Владимир Стојковић извешће велики музички перформанс. Аутори причају да је идеја за овај пројекат произашла из почетне идеје повременог неформалног дружења новосадских бубњара.

„На окупљањима смо размењивали искуства, знања, причали о темама у вези са музичарским пословима којима се бавимо, представљали своју опрему и инструменте, размењивали опрему… Посебан сегмент нашег окупљања, а и најомиљенији, је заједничко свирање у облику сешена. Касније се јавила идеја о дизању неформалног дружења на један виши и озбиљнији ниво, где је циљ да у блиској будућности оформимо формално удружење грађана, тј. новосадских бубњара и перкусиониста, путем којег би могли да проширимо деловање, као што су повећање броја чланова, организовање радионица, концерата, сајмова и изложби ударачких инструмената и бубњева, организовање манифестација, итд.”, објашњава Игњатовић.

Новосадски бубњари и перкусионисти истичу да је пројекат „Уметници, Сад!“, заједно са културним станицама управо један од неопходних видова подршке уметницима.

„Уметници сада имају више прилика и места где могу да представе свој рад. Проблем који ми видимо јесте недостатак адекватне финансијске подршке које имају самостални уметници, јер се у том смислу могућности смањују на ангажмане преко јавних и државних институција и евентуално на неке фестивале. Мислимо да је потребно још више места у граду где се уметници могу представити и да тако имамо могућност одржавања догађаја у вези са уметношћу током целе године, а да уметници могу бити адекватно плаћени. Надамо се да ће то помоћи проширењу таквог деловања и отворити нове могућности за слободне уметнике”, каже Саша Игњатовић.

На Јавни позив „Уметници. Сад!” стигло је 112 пријава из широког поља уметничких израза, од тога су додељена 22 гранта уметничким пројектима из различитих области, укључујући плесне перформансе и радионице, уметничке инсталације, изложбе, савремени театар, мини-фестивале урбане супкултуре, концерте, трибине и књижевне програме.

Партнер на пројекту „Уметници. Сад!“ је компанија Меркатор С.

 

Фото: В. Величковић

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.