Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
санта мариа дела салуте

Објављено:

21/07/2020
Плесни рецитал „Санта Мариа дела Салуте” уживо из Културне станице Еђшег
21/07/2020

Несвакидашњи плесни перформанс „Санта Мариа дела Салуте”, талентоване младе уметнице Сташе Кукић, биће изведен данас, 21. јула у 19 сати, у Еђшегу, док ће публика моћи да ужива у њему путем преноса уживо на званичној Фејсбук страници ове културне станице.

Једна од најлепших српских љубавних песама рецитована кроз покрет први пут ће бити приказана у нашој земљи, као резултат Јавног позива новосадским уметницима у оквиру пројекта „Уметници. Сад!“.

Једноактни балет „Санта Мариа дела Салуте” је дипломски рад успешне младе уметнице Сташе Кукић, који је одбранила као стипендисткиња престижног Московског државног института културе.

Након више од 20 година у свету музике и игре, учешћем у бројним државним и међународним такмичењима, спортском плесу за репрезентацију Србије, али и три златне медаље које је донела Србији на Европском првенству у савременом плесу, Сташа је формирала сопствени покрет и кореографије. Чувену песму Лазе Костића изабрала је из жеље да представи својим професорима и колегама српску културу и поезију.

Сташа Кукић Санта Мариа дела Салуте

„Циљ пројекта је осавремењивање и популаризација наше историје кроз покрет, што може да буде занимљив начин да се привуче пажња гледалаца и пренесе емоција на њих. Самим тим, они ће моћи боље да се повежу са ликовима и разумеју сиже. Иако многи знају за Лазу Костића из периода његовог живота у Санкт Петербургу, нису упознати са љубавном причом која га везује за Ленку Дунђерски. Желела сам да још више приближим публици ту причу о правој и искреној љубави која се нажалост несрећно завршила”, истиче Сташа и појашњава:

„Кореографија се састоји из три слике: прва приказује љубав на први поглед између Лазе Костића и Ленке Дунђерски; у другој слици је његов одабир и пристанак на брак са Јулијаном и трећа слика је патња Ленке и њена смрт. Овим пројектом желим да подсетим народ на тај прелеп део историје као и на песму Лазе Костића.”

У овој изведби учествује троје професионалних плесача који су кроз седмодневни процес рада и постављене кореографске и глумачке задатке могли да развију и свој однос према целој причи и тако га пренесу на гледаоце.

„Цео једноактни балет је производ шестомесечног рада који је започео читањем и проучавањем биографија. Затим је уследио процес постављања кореографије и увежбавање, па и изведба на сцени. Из жеље да се што тачније и боље пренесе емоција на гледаоце и да играчи могу да се уживе у ликове које тумаче, констатно сам им изнова причала о ликовима као и о односима између њих. Глума је кључан део који даје постављеној кореографији душу, те је то била последња етапа нашег рада која је заокружила цео процес. Фрагмент који се изводи при пројекту „Уметници.Сад!“ је постављен на нове играче и увежбан за недељу дана. Професионалност играча који изводе фрагмент (Катарина Кљајић, Милица Мучибабић и Никола Стаменовић) помогла ми је да за веома кратко време пренесем кореографију на њих као и да је коригујем према њима, тако да смо имали сасвим довољно времена за увежбавање чак и у тако кратком року”, појашњава ауторка.

Фрагмент „Санта Мариа дела Салуте” један је од 22 пројекта који су добили средства на јавном позиву „Уметници. Сад!” Фондације Нови Сад 2021 – Европска престоница културе, а који има за циљ јачање новосадске културне сцене кроз мрежу културних станица, подизање њених капацитета, децентрализација културе и развој публике. Ауторка каже да је овакав вид перформанса – приказивање поезије кроз покрет веома популаран тренутно у свету, а њој је кроз пројекат „Уметници. Сад!” пружио могућност да свој рад први пут прикаже у својој земљи и родном граду.

„Мислим да је ово одлична шанса за све уметнике да добију подстицај и ветар у леђа да прикажу оно на чему су радили. Развој домаће сцене је неопходан за развој културе данашњице. Сматрам да имамо заиста сјајне и талентоване уметнике који коначно сада кроз ове пројекте добијају шансу да све што су стварали и задржавали за себе поделе и пруже нам увид у процес и развој који се догађа у култури наше земље”, закључује Сташа Кукић.

Партнер на пројекту „Уметници. Сад!“ је компанија Меркатор С.

 

Фото: В. Величковић

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.