Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
сербоплов етнофорија serboplov

Објављено:

14/10/2020
Концерт некадашњег ансамбла Сербоплов у новом руху у Културној станици Буковац
14/10/2020

Промовисање српске народне музике, мултинационалност, шареноликост музичког израза и очување културног наслеђа Новог Сада описују популарни ансамбл Сербоплов, који је основао новосадски мултиинструменталиста Богдан Ранковић.

Међутим, како је ансамбл сачињен од новосадских музичара различитих националности, и како је жеља ансамбла да асоцијација на Сербоплов не буде везана за националну припадност, већ да репрезентује богатство музичког израза који Нови Сад поседује, Сербоплов мења име и постаје Етнофорија.

Пројекат „Ребрендирање Сербоплова“, удружења Еуфонија, поред новог имена, подразумева израду визуелног идентитета – логотипа ансамбла, сајта ансамбла, студијско снимање, снимање видео спота за нови сингл, а круна свега је концерт који ће бити уприличен у петак, 16. октобра од 19 часова у Културној станици Буковац.

„Ребрендирање имена ансамбла Сербоплов, који је дуго присутан на новосадској музичкој сцени и шире, је, морам признати, ризичан подухват. Назив Етнофорија је дошао спонтано, као микс речи етно и еуфорија, где смо значење речи еуфорија – пријатно осећање, спојили са речи етно – народ. Надамо се да ће се и публици допасти“, објашњава чланица ансамбла, хармоникашица, Драгана Кузмановић.

Сада, у новом руху, и новооформљени ансамбл Етнофорија чиниће Богдан Ранковић, контрабасиста Ервин Малина, гитариста Мирослав Пап, хармоникашица Драгана Кузмановић. Гост овог октобарског концерта биће бубњар Љубомир Поњевић, а репертоар концерта састојаће се од старих нумера у новом аранжману за наведени квинтет и од нових нумера написаних за овај састав.

У оквиру пројекта ансамбл ће снимити спот за нумеру „Полубарски безвез“.

Први албум Сербоплова изашао је 2005. године, а исте године је освојио шесто место на угледној листи World Music Charts Europe и тиме постигао, до тада, највећи успех српске музике овог жанра.

Пројекат „Ребрендирање Сербоплова“ један је од 42 пројекта који је добио средства на Јавном конкурсу, у оквиру пројекта „Уметници. Сад!“ који има за циљ јачање локалне културне сцене, подизање њених капацитета кроз мрежу културних станица, децентрализација културе и јачање публике, а чланови ансамбла истичу да се овај конкурс појавио у прави час.

„Веома смо срећни што је препознато богатство локалне културне сцене и потреба да се кроз конкурс подрже локални ствараоци, нарочито у ово, за уметност, тешко време. Нови Сад се увек истицао на културној мапи по посебном уметничком изразу и визионарству те се надамо да ће подршка бити организована и у будућности“, заврашава Драгана Кузмановић.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.