Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

31/03/2022
Крај јуна у знаку девет Бетовенових симфонија
31/03/2022

Један од највећих подухвата Европске престонице културе биће јединствено извођење девет Бетовенових симфонија у једном дану, 26. јуна, у оквиру пројекта „Бетовен маратон“ у којем учествују четири града – Нови Сад, Београд, Дортмунд и Братислава. Београдска и Дортмундска филхармонија наизменично ће изводити осам симфонија, од јутарњих до вечерњих сати, са више пауза, у првој Градској концертној дворани у историји Новог Сада. Последња, Девета симфонија, биће изведена на отвореном, када ће публика имати прилику да чује и види преко 200 извођача и извођачица из две филхармоније на сцени, заједно са Словачким филхармонијским хором из Братиславе и четири солисте из целог света.

Пројекат „Бетовен маратон“ требало је првобитно да се реализује 2020. године, када се навршавало и 250 година од рођења Бетовена, али је одложен због пандемије. Шеф-диригент Београдске и Дортмундске филхармоније, Габријел Фелц, сматра да је 2022. година право време за другу шансу, јер се ради о годину у којој Нови Сад носи титулу Европске престоница културе.

„Процес припреме оваквог пројекта веома је дуг. Ми о ‘Бетовен маратону’ причамо још од 2018. године када је све и почело. Планирали смо када ћемо свирати, где ћемо свирати, који оркестар ће свирати коју симфонију – на пример, прву и другу симфонију би свирао оркестар из Дортмунда, а трећу симфонију оркестар из Србије, и такао даље. То је веома велик пројекат, али смо задовољни тиме како тече реализација. Сада смо у Новом Саду и имамо три месеца до одржавања концерта“, истакао је Фелц.

Директор Дортмундског театра, Тобиас Ехингер, истакао је како између Новог Сада и Дортмунда постоје блиске везе и како у Дортмундском театру ради око 22 уметника и уметница из Србије.

„Убеђени смо да класична музика не познаје границе и верујемо да је успостављање овакве међународне сарадње веома важно, поготово због тога што је Србија често потцењена у западној Европи, што знам из сопственог искуства. Сјајно је што постоји могућност да се прикаже богатство српске културе, да се српска култура приближи Европи, али и да се створи међународно пријатељство кроз музику“, рекао је Ехингер и додао како веома цени сарадњу између два филхармонијска оркестра.

„Бетовен маратон“ је део програмског лука Тврђава мира, једног од осам програмских лукова који чине програмски концепт Европске престонице културе 2022. године.

Фото: Марко Ђоковић

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.