Претрага
Close this search box.

Objavljeno:

31/03/2022
Kraj juna u znaku devet Betovenovih simfonija
31/03/2022

Jedan od najvećih poduhvata Evropske prestonice kulture biće jedinstveno izvođenje devet Betovenovih simfonija u jednom danu, 26. juna, u okviru projekta „Betoven maraton“ u kojem učestvuju četiri grada – Novi Sad, Beograd, Dortmund i Bratislava. Beogradska i Dortmundska filharmonija naizmenično će izvoditi osam simfonija, od jutarnjih do večernjih sati, sa više pauza, u prvoj Gradskoj koncertnoj dvorani u istoriji Novog Sada. Poslednja, Deveta simfonija, biće izvedena na otvorenom, kada će publika imati priliku da čuje i vidi preko 200 izvođača i izvođačica iz dve filharmonije na sceni, zajedno sa Slovačkim filharmonijskim horom iz Bratislave i četiri soliste iz celog sveta.

Projekat „Betoven maraton“ trebalo je prvobitno da se realizuje 2020. godine, kada se navršavalo i 250 godina od rođenja Betovena, ali je odložen zbog pandemije. Šef-dirigent Beogradske i Dortmundske filharmonije, Gabrijel Felc, smatra da je 2022. godina pravo vreme za drugu šansu, jer se radi o godinu u kojoj Novi Sad nosi titulu Evropske prestonica kulture.

„Proces pripreme ovakvog projekta veoma je dug. Mi o ‘Betoven maratonu’ pričamo još od 2018. godine kada je sve i počelo. Planirali smo kada ćemo svirati, gde ćemo svirati, koji orkestar će svirati koju simfoniju – na primer, prvu i drugu simfoniju bi svirao orkestar iz Dortmunda, a treću simfoniju orkestar iz Srbije, i takao dalje. To je veoma velik projekat, ali smo zadovoljni time kako teče realizacija. Sada smo u Novom Sadu i imamo tri meseca do održavanja koncerta“, istakao je Felc.

Direktor Dortmundskog teatra, Tobias Ehinger, istakao je kako između Novog Sada i Dortmunda postoje bliske veze i kako u Dortmundskom teatru radi oko 22 umetnika i umetnica iz Srbije.

„Ubeđeni smo da klasična muzika ne poznaje granice i verujemo da je uspostavljanje ovakve međunarodne saradnje veoma važno, pogotovo zbog toga što je Srbija često potcenjena u zapadnoj Evropi, što znam iz sopstvenog iskustva. Sjajno je što postoji mogućnost da se prikaže bogatstvo srpske kulture, da se srpska kultura približi Evropi, ali i da se stvori međunarodno prijateljstvo kroz muziku“, rekao je Ehinger i dodao kako veoma ceni saradnju između dva filharmonijska orkestra.

„Betoven maraton“ je deo programskog luka Tvrđava mira, jednog od osam programskih lukova koji čine programski koncept Evropske prestonice kulture 2022. godine.

Foto: Marko Đoković

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.