Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

06/09/2023
Сутра почиње Калеидоскоп културе у Новом Саду
06/09/2023

Шести Калеидоскоп културе, као најзначајнија уметничка смотра у овом делу Европе, почиње сутра, 7. септембра у Новом Саду, церемонијом свечаног отварања на Корзу (Булевар Михајла Пупина), када ће од 20.30 часова наступити један од најпопуларнијих пијаниста света и Гинисов рекордер, Петер Бенце уз Војвођански симфонијски оркестар, под диригентском палицом Србољуба Динића.

„Музика треба да буде доступна, а не ограничена. То је као претварање града у велику позорницу. Веома се радујем, сваки пројекат је јединствен и узбудљив, али када неко може да свира музику са 80 других уметника на сцени, то је нешто посебно. Програм ће укључивати сјајне класике, филмску музику на којој смо сви одрасли, али и аранжмане легендарне популарне музике Мајкла Џексона и групе Queen. Биће ту и неколико мојих оригиналних композиција за клавир и оркестар, због чега сам помало узбуђен“, изјавио је Бенце пред сутрашњи наступ. Број седећих места на Корзу је ограничен.

Након свечане церемоније, отварање Калеидоскопа културе се наставља још три дана у Дистрикту, од 8. до 10. септембра, представљајући увод у пет недеља и својеврсни Калеидоскоп културе у малом, кроз мултимедијални догађај „Нераскидиве везе“.

Програм почиње у 20.30 часова, на бочном улазу у Дистрикт, од стране студентских домова, што ће бити једини могући улаз у Дистрикт, све до 22 часа, док не почне музички програм, када ће и сви остали улази бити отворени.

Овај мултимедијални догађај обухватиће једну представу, три изложбе, шест пројекција и анимација, седам инсталација, три позоришта, две средње школе, два факултета, глумце, плесаче, каскадере, сликаре и друге уметнике и уметнице, илуструјући последњих сто година Дистрикта, кроз осврт на најзначаније друштвене и уметничке догађаје 20. и 21. века.

Три дана отварања у Дистрикту обухватиће и 13 концерата, а стижу Ива Лоренс, Кени није мртав, Зои, Nataleé, Тијана Т и Runy, Мерина Грис, Верботен Берлин, Владимир Аћић, Дејан Милићевић, Лира Вега, Елизабете Балчус, Срђан Жикић и Милана Никић.

Пет недеља у Дистрикту и мрежи културних станица

Након четвородневног отварања, свака недеља биће у знаку посебне врсте уметности – извођачке, примењене, визуелне, архитектуре и књижевности, а у Новом Саду представиће се најзначајнија домаћа, регионална, европска и светска имена, од којих ће многи први пут бити у Србији.

У недељи извођачке уметности, од 11. до 17. септембра стижу добитник Гремија и један од најпознатијих џез музичара, Џејсон Мајлс, затим виртуоз Стефан Миленковић уз Камерату Нови Сад, као и Сенда Пан флуте цхоир, дечији хор из Хирошиме, под диригентском палицом Хиромицуа Шимамота и новосадски Бајићеви славуји, које је основала и предводи Ана Ковачић.

У недељи примењене уметности од 18. до 24. септембра биће отворена прва мултимедијална изложба о једном индустријском наслеђу „Дух места – први век Дистрикта“ и  несвакидашња интерактивна инсталација „Срце“ ауторке др Миљане Комад, а стижу и најзначајнија домаћа имена из света дизајна – Славимир Стојановић Футро и Горан Еди Тадић.

У недељи визуелне уметности од 25. септембра до 1. октобра биће отворена изложба „Од Коњовића до Марине Абрамовић“ која ће по први пут, на једном месту представити дела великана српске уметности међу којима су – Петар Лубарда, Милена Павловић Барили, Сава Шумановић, Милан Коњевић, Оља Ивањицки, Владимир Величковић, Марина Абрамовић и други. У тој недељи публика ће имати прилике да види изложбу „Најбоље од светске наиве“, кроз дела српских и кинеских наивних уметника, као и радове младих уметника – сликара Александра Бајуновића и фотографа Владимира Величковића.

У недељи архитектуре од 2. до 8. октобра стиже једно од највећих имена из тог света, Алехандро Аравена, добитник Прицкерове награде, Нобеловог пандана у архитектури. Та недеља обухватиће и изложбу „Кухиње“, као и стручни панел „Pop-up Think Tank Future Modernities“.

У недељи књижевности од 9. до 15. октобра стижу нека од најзначајнијих регионалних и домаћих имена писане речи – Матија Бећковић, Јасминка Петровић, Мухарем Баздуљ, Даница Вукићевић, Милица Вучковић, као и педагошкиња Олгица Пушић Угрнов.

Улаз на програме Калеидоскопа културе је слободан.

Партнер Калеидоскопа културе је Ерсте банка. Партнер мултимедијалног догађаја „Нераскидиве везе“ је Неопланта.

Више информација о овогодишњем Калеидоскопу културе можете пронаћи на сајту kaleidoskopkulture.com.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.