Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

19/12/2022
Три несвакидашње изложбе на Дочеку у Новом Саду – Пријавите се за стручна вођења
19/12/2022

Захваљујући титули Европске престонице културе, Нови Сад је једини град који ће у Нову годину ући са чак три несвакидашње изложбе инспирисане великим српским научницима светског ранга – Милевом Марић Ајнштајн, Милутином Миланковићем и Николом Теслом. Нове праксе развијене на пољу новомедијских уметности, у оквиру пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе”, омогућиле су да Дочек у Новом Саду 31. децембра буде посебан доживљај и другачије визуелно искуство. На три локације блистави умови науке и њихово стваралаштво поново ће засијати кроз уметност.

Милева и Милутин – симболи почетка и завршнице Европске престонице културе

Милева и Милутин били су централне личности свечаног отварања Европске престонице културе, 13. јануара ове године, кроз спектакл „Зенитеум”. Тада је отворена и изложба инспирисана Миланковићевим делом „Милутин: Време и васељена”, да би сада тај круг био затворен изложбом „Милева: Ми смо стена”, као круном титуларне године, када ове две изложбе представљају једну целину. Док је кроз програм „Милутин: Време и васељена” чувено здање Студија М добило потпуно нови изглед, сада је то учињено и са 1.200 квадрата обновљеног дела Музеја града Новог Сада на Петроварадинској тврђави где ће бити постављена изложба „Милева: Ми смо стена”.

„Оне чине једно дело, заокружено у инспирацији коју сам нашао у ова два велика ума, али остављам простор за даље истраживање. И Милева ће, као и Време и васељена, бити интерактивна мултимедијална поставка која посетиоце ставља у сам центар дешавања и изводи их из стандардне пасивне улоге. Унутрашњу архитектуру простора сам дизајнирао тако да ће моћи да прими композицију која на убедљив начин приказује причу инспирисану блиставим умом Милеве Марић. С намером у потпуности укидам спољашње светло и градим светлосне целине у које уписујем речи, цртеже, анимације, сценографске елементе… Ово уметничко дело свакако није класична документарна линеарна изложба које смо навикли да гледамо у нашим музејима”, рекао је аутор обе изложбе, уметник др Душан Јововић.

Током последњег дана 2022. године, али и током новогодишње ноћи, одржаће се бројна стручна вођења кроз изложбе „Милева: Ми смо стена” (Музеј града Новог Сада на Петроварадинској тврђави) и „Милутин: Време и васељена” (Студио М). Улаз на обе изложбе је слободан, али је неопходна пријава.

За стручно вођење се можете пријавити тако што ћете изабрати један од испод понуђених термина у којем желите да посетите изложбу. Кликом на линк отвориће се формулар чијим попуњавањем ћете завршити процес пријаве за стручно вођење у одређеном термину. У случају евентуалних непредвиђених измена, обавестићемо вас на време.

Пријавите се за стручно вођење кроз изложбу „Милева: Ми смо стена” 31. децембра, у неком од понуђених термина:

20.00 
20.30 
21.00 
21.30 
22.00 
22.30 
23.00 
23.30 
00.00 
00.30 
01.00 
01.30 

Пријавите се за стручно вођење кроз изложбу „Милутин: Време и васељена” 31. децембра, у неком од понуђених термина:

12.00 
13.00 
14.00 
15.00 
16.00 
17.00 

Тесла – светлосна галерија

Нови Сад је у 2022. годину ушао, а њу ће и заокружити, Теслином светлосном галеријом у Подграђу Петроварадинске тврђаве. Кроз несвакидашње светлосне инсталације барокни драгуљ Новог Сада, који датира из 17. века, постаће тако јединствени амбијент за улазак у 2023. годину, што се показало одличним решењем прошлог 31. децембра, када је Дочек у Новом Саду први пут после неколико деценија измештен са главног градског трга. У Теслиној светлосној галерији излагаће Chida Yasuhiro из Јапана, један од Артдексових (Artdex) „Девет изванредних светских уметника светлости”, Павла Беранова из Чешке, добитница награда за интерактивне инсталације и најбољи дизајн осветљења, Доријан Колунџија, који води студио за нове медије „Галерија 12”, чији је један од пројеката Музеј будућности у Дубаију, Горан Деспотовски као представник Савеза удружења ликовних уметника Војводине (СУЛУВ), уметници Дејан Стојков и Анђелко Попић и други.

„За Дочек 31. децембра чека вас један визуелни спектакл. Ми ћемо радити на 3D мапингу Београдске капије, уз стварање једног аудио-визуелног простора који ће обухватити све што се налази око Београдске капије, како бисмо расветом и видео-мапингом свима приближили и употпунили визуелно искуство у пратњи музичког програма који ће се дешавати то вече”, рекли су уметници Дејан Стојков и Анђелко Попић.

Музички програм 31. децембра у Новом Саду

Новосађани и Новосађанке и гости и гошће града у нову 2023. годину ући ће уз чувени британски трио Kosheen, затим добитнике БРИТ награде – састав Stereo MC’s, миљеника берлинских клубова, ди-џеја Biesmans, једног од највећих и најпопуларнијих вокалних састава на свету – Perpetuum Jazzile, али и чувене домаће алтернативне бендове РепетиторОбојени програмМонохром и друге.

Улаз је слободан за све музичке наступе, изложбе и друге визуелне програме у Подграђу Петроварадинске тврђаве, у оквиру програма Дочека 2023. године.

Ексклузивни партнер изложбе „Милева: Ми смо стена” је Ерсте банка.

Фото: Владимир Величковић, Mira Chaloupka, Промо

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.