Претрага
Close this search box.

Objavljeno:

19/12/2022
Tri nesvakidašnje izložbe na Dočeku u Novom Sadu – Prijavite se za stručna vođenja
19/12/2022

Zahvaljujući tituli Evropske prestonice kulture, Novi Sad je jedini grad koji će u Novu godinu ući sa čak tri nesvakidašnje izložbe inspirisane velikim srpskim naučnicima svetskog ranga – Milevom Marić Ajnštajn, Milutinom Milankovićem i Nikolom Teslom. Nove prakse razvijene na polju novomedijskih umetnosti, u okviru projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, omogućile su da Doček u Novom Sadu 31. decembra bude poseban doživljaj i drugačije vizuelno iskustvo. Na tri lokacije blistavi umovi nauke i njihovo stvaralaštvo ponovo će zasijati kroz umetnost.

Mileva i Milutin – simboli početka i završnice Evropske prestonice kulture

Mileva i Milutin bili su centralne ličnosti svečanog otvaranja Evropske prestonice kulture, 13. januara ove godine, kroz spektakl „Zeniteum”. Tada je otvorena i izložba inspirisana Milankovićevim delom „Milutin: Vreme i vaseljena”, da bi sada taj krug bio zatvoren izložbom „Mileva: Mi smo stena”, kao krunom titularne godine, kada ove dve izložbe predstavljaju jednu celinu. Dok je kroz program „Milutin: Vreme i vaseljena” čuveno zdanje Studija M dobilo potpuno novi izgled, sada je to učinjeno i sa 1.200 kvadrata obnovljenog dela Muzeja grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi gde će biti postavljena izložba „Mileva: Mi smo stena”.

„One čine jedno delo, zaokruženo u inspiraciji koju sam našao u ova dva velika uma, ali ostavljam prostor za dalje istraživanje. I Mileva će, kao i Vreme i vaseljena, biti interaktivna multimedijalna postavka koja posetioce stavlja u sam centar dešavanja i izvodi ih iz standardne pasivne uloge. Unutrašnju arhitekturu prostora sam dizajnirao tako da će moći da primi kompoziciju koja na ubedljiv način prikazuje priču inspirisanu blistavim umom Mileve Marić. S namerom u potpunosti ukidam spoljašnje svetlo i gradim svetlosne celine u koje upisujem reči, crteže, animacije, scenografske elemente… Ovo umetničko delo svakako nije klasična dokumentarna linearna izložba koje smo navikli da gledamo u našim muzejima”, rekao je autor obe izložbe, umetnik dr Dušan Jovović.

Tokom poslednjeg dana 2022. godine, ali i tokom novogodišnje noći, održaće se brojna stručna vođenja kroz izložbe „Mileva: Mi smo stena” (Muzej grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi) i „Milutin: Vreme i vaseljena” (Studio M). Ulaz na obe izložbe je slobodan, ali je neophodna prijava.

Za stručno vođenje se možete prijaviti tako što ćete izabrati jedan od ispod ponuđenih termina u kojem želite da posetite izložbu. Klikom na link otvoriće se formular čijim popunjavanjem ćete završiti proces prijave za stručno vođenje u određenom terminu. U slučaju eventualnih nepredviđenih izmena, obavestićemo vas na vreme.

Prijavite se za stručno vođenje kroz izložbu „Mileva: Mi smo stena” 31. decembra, u nekom od ponuđenih termina:

20.00 
20.30 
21.00 
21.30 
22.00 
22.30 
23.00 
23.30 
00.00 
00.30 
01.00 
01.30 

Prijavite se za stručno vođenje kroz izložbu „Milutin: Vreme i vaseljena” 31. decembra, u nekom od ponuđenih termina:

12.00 
13.00 
14.00 
15.00 
16.00 
17.00 

Tesla – svetlosna galerija

Novi Sad je u 2022. godinu ušao, a nju će i zaokružiti, Teslinom svetlosnom galerijom u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave. Kroz nesvakidašnje svetlosne instalacije barokni dragulj Novog Sada, koji datira iz 17. veka, postaće tako jedinstveni ambijent za ulazak u 2023. godinu, što se pokazalo odličnim rešenjem prošlog 31. decembra, kada je Doček u Novom Sadu prvi put posle nekoliko decenija izmešten sa glavnog gradskog trga. U Teslinoj svetlosnoj galeriji izlagaće Chida Yasuhiro iz Japana, jedan od Artdeksovih (Artdex) „Devet izvanrednih svetskih umetnika svetlosti”, Pavla Beranova iz Češke, dobitnica nagrada za interaktivne instalacije i najbolji dizajn osvetljenja, Dorijan Kolundžija, koji vodi studio za nove medije „Galerija 12”, čiji je jedan od projekata Muzej budućnosti u Dubaiju, Goran Despotovski kao predstavnik Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV), umetnici Dejan Stojkov i Anđelko Popić i drugi.

„Za Doček 31. decembra čeka vas jedan vizuelni spektakl. Mi ćemo raditi na 3D mapingu Beogradske kapije, uz stvaranje jednog audio-vizuelnog prostora koji će obuhvatiti sve što se nalazi oko Beogradske kapije, kako bismo rasvetom i video-mapingom svima približili i upotpunili vizuelno iskustvo u pratnji muzičkog programa koji će se dešavati to veče”, rekli su umetnici Dejan Stojkov i Anđelko Popić.

Muzički program 31. decembra u Novom Sadu

Novosađani i Novosađanke i gosti i gošće grada u novu 2023. godinu ući će uz čuveni britanski trio Kosheen, zatim dobitnike BRIT nagrade – sastav Stereo MC’s, miljenika berlinskih klubova, di-džeja Biesmans, jednog od najvećih i najpopularnijih vokalnih sastava na svetu – Perpetuum Jazzile, ali i uz čuvene domaće alternativne bendove RepetitorObojeni programMonohrom i druge.

Ulaz je slobodan za sve muzičke nastupe, izložbe i druge vizuelne programe u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave, u okviru programa Dočeka 2023. godine.

Ekskluzivni partner izložbe „Mileva: Mi smo stena” je Erste banka.

Foto: Vladimir Veličković, Mira Chaloupka, Promo

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.