Претрага
Close this search box.

Objavljeno:

25/12/2022
Izabrano rešenje za najznačajniji memorijalni projekat Novog Sada
25/12/2022

Na urbanističko-arhitektonskom konkursu, koji je raspisala Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“, za najznačajniji memorijalni projekat Novog Sada, Memorijalni centar, izabrano je rešenje autorskog tima „Spring Studio“.

Memorijalni centar posvećen je svim nevino stradalim žrtvama u Pogromu u Južnoj Bačkoj tokom januara 1942. godine, a biće smešten u prostoru Distrikta, dajući toj lokaciji novu vrednost.

Stručni žiri, koju su činili najreprezentativniji predstavnici i predstavnice – arhitekte, istoričari, predstavnici Eparhije bačke i Jevrejske opštine, doneo je odluku da nagradu dodeli drugoplasiranom rešenju, koje se jasno izdvaja kao najpromišljenije i kvalitativno najuspešnije. Nedvosmisleni stav žirija je da ovo rešenje zaslužuje dalju pažnju, kao i da, uz pojedine dorade na osnovu smernica datih u obrazloženju, treba da uđe u proces daljeg razvoja i konačne realizacije. Žiri smatra da je rešenje potrebno prilagoditi u smislu komunikativnosti, eksplicitnosti i načina isticanja simbola stradalničkih naroda, pri čemu će koncepcijski stav autorskog tima, koji u fokus stavlja čoveka i ljudskost, biti sačuvan. Osim toga, skrenuta je pažnja da je neophodno preciznije ustanoviti potrebe modifikacije terena, kao i mogućnost da se postajeći parking uz Distrikt transformiše u javni prostor, odnosno trg, kojim bi se susedni sadržaji „objedinili“. Celo obrazloženje možete pronaći ovde.


Žiri smatra da autori i autorke na savremen način sagledavaju prostor memorijalnog kompleksa i njegov specifičan kontekst, kao i da su, uzimajući u obzir višeznačnost, osetljivost i značaj teme, vešto i racionalno odgovorili na konkursni zadatak.

U okviru kompleksa Memorijalnog centra, još jednog velikog legata projekta Evropske prestonice kulture, planiraju se tri prostorno-programske celine – objekat Memorijalnog centra, Memorijalni park, kao i prateće uređenje parterne i saobraćajne površine, koje će u urbanističkom smislu zaokružiti prostor Distrikta pričajući autentičnu priču o Novom Sadu iz 20. i s početka 21. veka.

Žirijem koji je odlučivao o pobedničkom urbanističko-arhitektonskom rešenju predsedavao je dr Vladan Đokić. Dekanu beogradskog Arhitektonskog fakulteta u odluci su pomogli i akademik Branislav Mitrović, doktorka umetnosti i diplomirana arhitektkinja Monika Bilbija, kao i arhitekte Dušan Miladinović i Dušan Stevanović. Stručni žiri činili su i istoričari, dr Gordana Petković i Petar Đurđev, kao i predstavnici Eparhije bačke i Jevrejske opštine, protojerej Vladan D. Simić i Ladislav Trajer. Tim za dalju koordinaciju aktivnosti na projektu budućeg Memorijalnog centra Grad Novi Sad je formirao u saradnji s Eparhijom bačkom i Fondacijom „Novi Sad — Evropska prestonica kulture“.

Autorski tim „Spring Studio“ čine: Maja Dragišić, d.i.a, Milan Božić, d.i.a, Milica Milosavljević, m.i.a i Divna Babović, d.i.p.a, sa projektantskim timom koji čine Katarina Crljenica d.i.a, Aleksandar Bojanić d.i.a. i Tamara Koneska, m.i.a.

Pored ove, dodeljene su i tri treće nagrade. Više detalja i obrazloženje o rezultatu urbanističko-arhitektonskog konkursa, kao i imena dobitnika i dobitnica tri treće nagrade možete pročitati ovde.

 

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.