Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

25/12/2022
Изабрано решење за најзначајнији меморијални пројекат Новог Сада
25/12/2022

На урбанистичко-архитектонском конкурсу, који је расписала Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе“, за најзначајнији меморијални пројекат Новог Сада, Меморијални центар, изабрано је решење ауторског тима „Spring Studio“.

Меморијални центар посвећен је свим невино страдалим жртвама у Погрому у Јужној Бачкој током јануара 1942. године, а биће смештен у простору Дистрикта, дајући тој локацији нову вредност.

Стручни жири, коју су чинили најрепрезентативнији представници и представнице – архитекте, историчари, представници Епархије бачке и Јеврејске општине, донео је одлуку да награду додели другопласираном решењу, које се јасно издваја као најпромишљеније и квалитативно најуспешније. Недвосмислени став жирија је да ово решење заслужује даљу пажњу, као и да, уз поједине дораде на основу смерница датих у образложењу, треба да уђе у процес даљег развоја и коначне реализације. Жири сматра да је решење потребно прилагодити у смислу комуникативности, експлицитности и начина истицања симбола страдалничких народа, при чему ће концепцијски став ауторског тима, који у фокус ставља човека и људскост, бити сачуван. Осим тога, скренута је пажња да је неопходно прецизније установити потребе модификације терена, као и могућност да се постајећи паркинг уз Дистрикт трансформише у јавни простор, односно трг, којим би се суседни садржаји „објединили“. Цело образложење можете пронаћи овде.

Жири сматра да аутори и ауторке на савремен начин сагледавају простор меморијалног комплекса и његов специфичан контекст, као и да су, узимајући у обзир вишезначност, осетљивост и значај теме, вешто и рационално одговорили на конкурсни задатак.

У оквиру комплекса Меморијалног центра, још једног великог легата пројекта Европске престонице културе, планирају се три просторно-програмске целине – објекат Меморијалног центра, Меморијални парк, као и пратеће уређење партерне и саобраћајне површине, које ће у урбанистичком смислу заокружити простор Дистрикта причајући аутентичну причу о Новом Саду из 20. и с почетка 21. века.

Жиријем који је одлучивао о победничком урбанистичко-архитектонском решењу председавао је др Владан Ђокић. Декану београдског Архитектонског факултета у одлуци су помогли и академик Бранислав Митровић, докторка уметности и дипломирана архитекткиња Моника Билбија, као и архитекте Душан Миладиновић и Душан Стевановић. Стручни жири чинили су и историчари, др Гордана Петковић и Петар Ђурђев, као и представници Епархије бачке и Јеврејске општине, протојереј Владан Д. Симић и Ладислав Трајер. Тим за даљу координацију активности на пројекту будућег Меморијалног центра Град Нови Сад је формирао у сарадњи с Епархијом бачком и Фондацијом „Нови Сад — Европска престоница културе“.

Ауторски тим „Spring Studio“ чине: Маја Драгишић, д.и.а, Милан Божић, д.и.а, Милица Милосављевић, м.и.а и Дивна Бабовић, д.и.п.а, са пројектантским тимом који чине Катарина Црљеница д.и.а, Александар Бојанић д.и.а. и Тамара Конеска, м.и.а.

Поред ове, додељене су и три треће награде. Више детаља и образложење о резултату урбанистичко-архитектонског конкурса, као и имена добитника и добитница три треће награде можете прочитати овде.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.