Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
Uključi se, pronađi rešenje, dodela nagrade srednjim školama, učesnici sede u amfiteatru

Објављено:

10/12/2021
Укључи се, пронађи решење: Новосадским средњим школама додељене награде
10/12/2021

У оквиру пројекта „Укључи се, пронађи решење“ које су заједнички покренуле две европске престонице – културе и омладине, додељене су награде за 2021. годину средњим школама на територији Новог Сада, а церемонија је одржана у Скупштини Аутономне Покрајине Војводине.

У питању је шест средњих школа: Електротехничка школа „Михајло Пупин“, Гимназија „Лаза Костић“, Средња Машинска школа Нови Сад, Средња саобраћајна школа „Пинки“, Пољопривредна школа са домом ученика у Футогу, Школа за основно и средње образовање „Милан Петровић“.

„На додели награда за најбоље ученичке тимове у оквиру другог циклуса пројекта „Укључи се, пронађи решење“ имала сам прилику да се упознам са инспиративним и занимљивим идејама новосадских средњошколаца. Изузетно ме је обрадовала њихова фокусираност на екологију и ментално здравље које су биле једне од најучесталијих тема. То нам заправо говори колико су млади свесни ширег друштвеног контекста и показали да могу значајно, кроз мале примере, допринети унапређењу друштва. Слушајући их како говоре у великој сали Скупштини АП Војводине, видела сам колико енергије и вере имају, те сам помислила да ће за неколико година управо они бити  на овом месту и са истом енергијом утицати на позитивне промене“, рекла је Милица Рашковић, испред Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе“.

staklena nagrada OPENS-a , na stolu

 

Пројекат „Укључи се, пронађи решење“ подразумева процес кроз који ученици средњих школа имају прилику да науче да препознају потребе своје заједнице, пробуде у себи активистички дух и предложе креативно решење, а кроз процес воде их обучени фацилитатори.

Пројекат је пружио могућност средњошколцима из Новог Сада да директно утичу на унапређење своје средине, односно у конкретном случају, на промене у својој школи као средини у којој проводе велики део дана. Програм је отворен за све државне средње школе на територији Новог Сада и сви ученици и школе имају право да учествују.

Пројекат је спроведен уз подршку Града Новог Сада, Градске управе за спорт и омладину, Градске управе за културу и Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице.

učesnici projekta Uključi se, pronađi ređenje, u amfiteatru na dodeli nagrada

Поред награда за овај пројекат, Омладински савез удружења ОПЕНС, доделио је награде и за још два пројекта „Пословице: Ванвременске мудрости“ и „ОПЕНС Фонд за лични развој“.

 

Фото: В. Величковић

 

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.