Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
artists now

Објављено:

03/08/2020
Култура живи у Новом Саду – Ове недеље шест различитих уметничких догађаја у културним станицама широм града
03/08/2020

Новосадски уметници доказују да култура може да живи без обзира на све околности – ове недеље ће у оквиру пројекта „Уметници. Сад!“ Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ бити реализовани различити културни садржаји који ће, у складу са здравственом ситуацијом, бити представљени онлајн, путем друштвених мрежа Културних станица или у културним станицама, уз примену свих превентивних епидемиолошких мера.

јавни конкурс уметници сад

Данас ће у Културној станици Барка (Кутак за културу, Сентандрејски пут 106б) бити отворена изожба Андреја Хложана „Изолација, Клиса“, док ће изложбени пројекат „Entering Valhalla“ Гојка Дутине, Филипа Марковиновића и Бојана Дојкића бити одржан у Културној станици Свилара. Предавање „Водич кроз грајндкор субкултуру“ Жарка Гладића биће одржано у среду, 5. августа у Културној станици Еђшег, док ће у чертвртак, 6. августа представа „Папа Јована“ редитељке Лее Јевтић, у продукцији Николе Милорадовића, бити изведена у Културној станици Еђшег. Петак, 7. август у Еђшегу резервисан је за љубавну поезију у оквиру пројекта „Јaj nekem… szerelem!“ (Тешко мени…љубав), у изведби глумаца Емине Елор, Јудит Ласло, Бенце Салаи и Роберта Ожвара.

Entering Valhalla

„Entering Valhalla“ у Културној станици Свилара

Несвакидашња изложба „Entering Valhalla“, која ће бити отворена данас у 19 сати у Свилари, приказаће процес ослобађања од мрачних сећања, уз интеракцију са публиком и њихов допринос самој изложби. Симболичким спаљивањем предмета који нас емоционално оптерећују, Гојко Дутина, Бојан Дојкић и Филип Марковиновић су реализовали први сегмент изложбе, док ће у наредном приказати видео запис којим је документован овај догађај и скулптуру сплава у пламену, који представља архетипски прелаз са једног света на други. Отварање изложбе са инсталацијом и видео-пројекцијом биће одржано 3. августа у 19 часова и моћи ће да се прати онлајн на Фејсбук страници Културне станице Свилара, док ће публика моћи да посети изложбу од 4. до 7. августа у периоду између 10 и 18 часова.

Андреј Хложан

 

Изложба „Изолација, Клиса“ у Културној станици Барка

Изложба „Изолација, Клиса“, која обухвата циклус фотографија насталих између пролећа 2019. и 2020. године, биће отворена данас у 19.20 сати у Културној станици Барка (Кутак за културу, Сентандрејски пут 106б). Она представља приказ живота на Клиси, кроз фотографије улица које у континуитету остају празне и девастиране у поређењу са урбаним деловима града. Заинтересовани ће моћи да прате отварање изложбе онлајн путем друштвених мрежа културних станица или да је посете у Културној станици Барка до 10. августа, у периоду између 17 и 21 час.

Жарко Гладић

 

Предавање „Водич кроз грајндкор субкултуру“ у Културној станици Еђшег

Предавање „Водич кроз грајндкор субкултуру“, историчара Жарка Гладића биће одржано у среду, 5. августа у Културној станици Еђшег. Аутор овог пројекта, представиће грајндкор као један културолошки и социолошки феномен са акцентом на локалну и регионалну сцену. Грајндкор као посебан музички жанр, субкултура, тотално изолована од мејнстрим културе и комерцијалности, повезује највеће ентузијасте и љубитеље широм света већ неколико деценија, почивајући на чистој енергији, емоцији, ставу, критичком погледу на свет, слободи изражавања без икакве цензуре. Предавање ће бити приказано у среду од 19 сати путем Фејсбук странице Културних станица.

Никола Милорадовић

 

Представа „Папа Јована“ у Еђшегу

„Папа Јована“, редитељке Лее Јевтић биће изведена у четвртак 6. јула у 19 сати у Културној станици Еђшег. Представа, која је драматизација истоименог романа Доне Вулкфолк Крос, кроз призму феминизма се бави питањем ко су „Папе Јоване“ данас у нашем друштву, односно ко су људи који нису у могућности да делају и живе по истим законима и правима која важе за већину због неке своје својствености. Представу публика може да погледа онлајн у четвртак у 19 сати путем Фејсбук странице Kултурне станице Еђшег.

Jaj nekem… szerelem!

 

„Jaj nekem… szerelem“ (Тешко мени љубав) у петак у Еђшегу

Пројекат „Jaj nekem… szerelem“ у слободном преводу, „Тешко мени …љубав“ представља спој поезије, песама и монолога, са фокусом на заљубљеност и љубав. Глумци Новосадског позоришта, Емина Елор, Јудит Ласло, Бенце Салаи и Роберт Ожвар, у 50 минута рецитоваће, говориће и певаће о страсти, жељи, стиду, тузи, разочарењу, ватри, сломљености, племенитости и важности љубави. Овај књижевно – музички перформанс публика може да погледа 7. августа у 19 сати путем Фејсбук странице Kултурне станице Еђшег.

У протеклих недељу дана је у оквиру реализације пројекта „Уметници.Сад!“ публика имала прилику да погледа изложбу „Нови елементи прошлости“, Јелене Гајиновић и пројекат „Скица историје филозофије“, аутора Ненада Ланчушког. Такође, уприличено је и књижевно вече, у оквиру пројекта „Критичко представљање младе новосадске прозе“, књижевног критичара и есејисте Драгана Бабића, те плесни перформанс „Неусамљено осамљен соло на вези“ Јелене Алемпијевић. Публици су се претходне недеље представиле и три младе неафирмисане уметнице кроз пројекат „Нови портрети“, Витомирке Требовац и Милијане Пејаковић.

Пројекат „Уметници. Сад!” има за циљ јачање новосадске културне сцене кроз мрежу културних станица, подизање њених капацитета, децентрализацију културе и развој публике. Партнер на пројекту „Уметници. Сад!” је Меркатор С.

Сви програми у наредном периоду биће реализовани у складу са епидемиолошком ситуацијом и прописаним мерама.

 

Фото: В. Величковић

Тагови:

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.