Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
уметници сад

Објављено:

20/07/2020
„Уметници.Сад!”: Нова нормалност представљања културних садржаја
20/07/2020

Реализација уметничких пројеката одабраних у оквиру Јавног позива који је део пројекта „Уметници. Сад!”, Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе” почиње данас.

Од 22 уметничка пројекта која су добила новчана средства за реализацију у културним станицама широм Новог Сада, четири ће бити реализована већ у току ове недеље, а у односу на актуелну епидемиолошку ситуацију, културни садржаји проналазе алтернативне начине да дођу до публике, те ће уметнички пројекти бити представљени онлајн или у културним станицама уз примену епидемиолошких мера.

Публика ће у току ове недеље моћи да посети изложбу „Вивариум”, али и да ужива у плесном перформансу „Санта Марија дела Салуте”, Самиту новосадских бубњара, те у пројекту „Нови портрети”, а сваки од ових културних садржаја биће доступан путем онлајн преноса на званичној страници културних станица.

Изложба „Вивариум“ у Свилари

Изложба „Вивариум” биће отворена 20. јула у 19 сати у Културној станици Свилара, када ће публика имати прилику да присуствује плоду заједничке сарадње студенткиње мастер студија сликарства Академије уметности у Новом Саду, Адриен Ујхази и сликара Немање Миленковића. Ујхази улази у поље еколошке уметности, а њен истраживачки приступ подразумева употребу природних елемената и материјала у њиховом изворном стању и уз минималне интервенције долази до резултата у виду инсталације, док се Миленковић бави односом људи према животињама у савременом друштву и темом како се колективни и индивидуални идентитет формира спрам њега. Изложба траје од 21. до 24. јула и организована је у складу са превентивним мерама донетим услед епидемиолошке ситуације – у простору Културне станице Свилара моћи ће да борави максимално 10 људи, уз поштовање прописане дистанце и обавезно ношење маске.

Санта Мариа Дела Салуте у Еђшегу

И простор Културне станице Еђшег биће у служби културе. У уторак 21. јула у 19 сати директно из ове културне станице путем онлајн стрима публици ће бити представљен очаравајући приказ песме „Санта Марија дела Салуте” талентоване младе балерине Сташе Кукић. Једна од најлепших српских љубавних песама биће изрецитована кроз покрет, а заинтересовани посетиоци моћи ће да прате овај несвакидашњи плесни перформанс онлајн на званичним Фејсбук и Инстаграм каналима културних станица.

Самит новосадских бубњара у Еђшегу

Сутрадан, у среду, 22. јула у Еђшегу ће бити одржан Самит новосадских бубњара. Програм Неформалног удружења новосадских бубњара и перкусиониста „Самићани” има за циљ да на овакав начин промовише бубњеве и удараљке, њихову лепоту и разноликост, као и музичке стилове. Биће то својеврсно музичко путовање кроз различите културе, а публика ће моћи да га прати путем програма уживо.

Нови портрети: Културна станица Буковац

Крајем недеље, у петак, 24. јула у Буковцу ће бити представљен пројекат „Нови портрети” који се бави промоцијом младих и мање афирмисаних уметника Новог Сада. Том приликом представиће се три аутора, из области режије, фотографије и књижевности, на начин којим се избегава форма пасивног представљања. Идеја је да се кроз дијалог аутори и публика позабаве општим културолошким феноменима, пре свега омиљеном музиком, филмовима, дизајном, фотографијом. На овај начин, млади неафирмисани уметници имаће прилику да се представе, а биће постављена и отворена платформа којом ће и други уметници имати прилику да се промовишу, а целокупан пројекат биће презентован публици на страници културних станица.

На Јавни позив „Уметници. Сад!” пристигло је 112 пријава из широког поља уметничких израза, од тога су додељена 22 гранта уметничким пројектима из различитих области, укључујући плесне перформансе и радионице, уметничке инсталације, изложбе, савремени театар, мини-фестивале урбане супкултуре, концерте, трибине и књижевне програме. Резултате Јавног позива можете погледати на овом линку.

Заинтересовани уметници и уметничка удружења до петка, 24. јула могу да се пријаве и на Јавни конкурс, који нуди могућност суфинансирања пројеката усмерених на извођење и представљање уметничких радова у просторима културних станица.

Пројекат „Уметници. Сад!” има за циљ јачање новосадске културне сцене кроз мрежу културних станица, подизање њених капацитета, децентрализацију културе и развој публике.

Партнер на пројекту „Уметници. Сад!” је Меркатор С.

Сви програми у наредном периоду биће реализовани у складу са епидемиолошком ситуацијом и прописаним мерама.

 

Фото: В. Величковић

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.