Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

28/04/2022
Уметнички циркус долази у град – доживите перформанс „Écoute / Expansion“
28/04/2022

Несвакидашњи циркуски перформанс „Écoute / Expansion“, ауторке и кореографкиње Кицу Дибоа (Кitsou Dubois), биће изведен 30. априла у великој позоришној сали пословног центра НИС у Новом Саду, у два термина: од 17.30 до 19 часова и од 20.30 до 22 часа.

Ауторка и кореографкиња Кицу Дибоа у свом раду спаја технологију, научно истраживање и извођачку уметност како би публици пренела нарочит доживљај бестежинског стања. Уз интервенције у реалном времену кореографкиња, акробате, композитор, видео-дизајнер и техничари креирају посебан снолики универзум, при чему гледаоци и гледатељке лако бивају увучени у њега. Двојица акробата, један на земљи, а други на кинеском стубу, опремљени су високоосетљивим сензорима који бележе мождане импулсе (ЕЕГ) сваки пут када се њихови мишићи покрену. Уметници имају пуну свест о сваком свом покрету који даље утиче на светло, звук и слику, чинећи да читава сцена дише у складу са плесним покретима перформера.

 

Публика ће, након овог поетског перформанса, имати прилику да своје идеје и запажања о необичном споју уметности и технологији размени са ауторком и другим учесницима представе, што целом догађају додаје и едукативни карактер.

Овај јединствени догађај биће реализован у оквиру програмске целине „Заставе будућности” Европске престонице културе посвећеном пре свега деци и младима. Карте су у продаји у целокупној Gigs Tix продајној мрежи, као и на њиховом сајту.

Детаље о осталим програмима – концертима, представама, радионицама, панелима, плесним и циркуским перформансима, ревијама и изложбама – који се одржавају у Креативном дистрикту, у оквиру тродневног програма „Заставе будућности”, погледајте на нашем календару.

Подршку програму „Заставе будућности” пружили су: ИДЕА, ДДОР, А1 Србија и НИС.

Фото: Промо

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.