Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
Svitlana Levchenko уметник у гостима plants air

Објављено:

13/10/2020
Уметник у гостима: Светска уметница у Новом Саду
13/10/2020

У оквиру резиденцијалног програма „Уметник у гостима“ (Plants AiR) у Нови Сад стиже светска уметница из Украјине, Свитлана Левченко.

Она ће током боравка овде одржати радионицу „Everyone is an Artist“ и изложбу „God is an Artist“, а на 12. издању ПДП конференције, којa ове године траје од 16. до 18. октобра, говориће о бесконачном процесу себе као фотографа кроз своје радове, зашто свако може да се бави фотографијом и шта је открила о себи и свету фотографишући његове фрагменте око себе.

Изложба „God is an Artist“ биће реализована од 14. до 18. октобра у Културном центру Лаб, кроз више сегмената. Наиме, изложба ће обухватити фотографије штампане на фото папиру, великим форматима на дигитали и картон пени, интерактивни део где посетиоци интервенишу на фотографијама лепљивим тракама, фотографије малих формата и књигу које ће уметница донети из Украјине и инсталацију – бело платно које се натапа обојеном водом.

Уметница ће паралелно, од 15. до 17. октобра, такође у КЦ Лаб, одржати радионицу „Everyone is an Artist“, а због епидемиолошких мера и ограниченог броја људи, места су већ попуњена. Радови који буду настали на тим радионицама такође ће се наћи на изложби.

Свитлана се већ дужи низ година бави фотографијом и ради као кустос у Украјини. Своју диплому стекла је 2006. године на Academy of Refrigeration као еколог, да би 2014. почела да слика.

Учествовала је на групним изложбама у Берлину, Лос Анђелесу, Риму, Паризу, Аустрији, Летонији, Кореји и Украјини, али и на бројним фестивалима фотографија и сајмова одржаним у Немачкој, Грчкој, Аустрији, Украјини и Азербејџану.

Свитлана је уједно и ауторка уметничке књиге „God is an artist“ која је представљена у Бечу 2017. године, али је и израдила серију уметничких разгледница Message. Тренутно ради као кустос у уметничкој галерији Avangarden у Кијеву, као и кустос образовне платформе Photo Kyiv Fair. Године 2017. организовала је значајну изложбу за Вси Свог, као престижног лидера међу украјинским брендовима за моду и аксесоаре.

Програм „Уметник у гостима“ (Plants AiR) део је пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ и намењен је едукацији и умрежавању локалних уметника са иностраним уметницима и организацијама. Са једне стране „Нови Сад 2021“ подржава новосадске уметнике да раде и стварају у иностранству, а са друге омогућава страним уметницима да дођу у Нови Сад и да кроз рад са локалним уметницима размене искуства и знања.

ПДП (Print, Design, Photography) конференција креативних медија већ 12 година окупља дизајнере, фотографе и друге визуелне ствараоце који у оквиру предавања и радионица едукују публику у области креативних медија, док путем конкурса ПДП промовише рад студената и младих аутора.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.