Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

13/07/2022
Викенд у Европској престоници културе – Сваког дана друга уметност
13/07/2022

Нови Сад је протекле године у светским магазинима више пута уврштен међу дестинације које треба посетити у 2022. години, а податак да је, након 20 година, у мају ове године оборен рекорд по броју ноћења и посета граду потврђује да је Европска престоница културе испунила предвиђени потенцијал. У том духу, Нови Сад остаје на висини задатка и нуди програме који сваког дана предстојећег викенда представљају другу врсту уметности — у петак изложбу каква се није видела на овим просторима више од пола века, у суботу врхунске домаће, регионалне и европске музичаре и музичарке, а у недељу премијеру првог филма о настанку Новог Сада, чиме ће бити затворен тренутно актуелни програмски лук Тврђава мира.

Мирним путем до слободе

Нови Сад је један од ретких европских градова који ће добити прву филмску сагу о рађању града под називом „Либерта”, чија је премијера заказана за 17. јул на Петроварадинској тврђави, једној од најзначајнијих знаменитости Новог Сада. Филмско остварење, које потписују редитељ и сарадник на сценарију Гвозден Ђурић и редитељ и сценариста Жанко Томић, приказаће не само ослобођење Новог Сада и добијање статуса града, већ и читаву Војводину као простор где се српска култура и традиција најтешње преплићу са европским идеалима и изазовима тог времена.

До места пројекције — улице испред хотела Леополд, публику ће од Самостана Светог Јурја, најстарије цркве у Петроварадину, довести уметници и уметнице уз које ће се пут претворити у прави пролазак кроз барок. Ова шетња 18. веком почиње у 21 час и додатно ће допринети читавој атмосфери пред филм.

Улаз на филмску пројекцију je слободан, али ће, због ограниченог броја места, публика моћи да присуствује само уз бесплатне улазнице које се преузимају искључиво на Gigx Tix продајном месту у Париском магазину. Позивнице се подижу уз лични документ, а једна особа може узети највише три улазнице.

Паркинг испред хотела Леополд на Тврђави биће привремено затворен због премијере филма — од 15. јула у 9 часова до 18. јула, пола сата после поноћи.

Мирнодопско наслеђе „Старе Европе”

До сада неоткривене податке о праисторији ових простора, који сежу чак до неолита, као и први реалистични приказ праисторијског човека – становника Лепенског Вира, који је представљен на Светској изложби „Dubai Expo”, представиће изложба „Сан неолитске ноћи” Музеја Војводине и Народног музеја Србије. Изложба ће бити отворена 15. јула у 20 сати у Музеју Војводине.

О значају ове поставке, чији су аутори мр Лидија Баљ и Андреј Старовић, говори и чињеница да је последња велика изложба о неолиту у нашој земљи организована 1968. године. Са открићима нових локалитета, ово ће бити прва изложба у нашој земљи која ће обухватити нове, многобројне сегменте из овог периода, које публика још није имала прилику да види. Нарочито занимљив део поставке је научни део у којем ће бити оживљен становник Лепенског Вира кроз пројекат „MetaHuman – Упознајте праисторијског човека”. На дан отварања улазнице се неће наплаћивати, док ће до 15. октобра, до кад траје изложба, сви заинтересовани моћи да купе карте по стандардним ценама Музеја Војводине. Изложбу је подржала и национална платформа „Србија ствара”.

Увертира за мир

Субота је дан за врхунске музичаре и музичарке, и то из читаве Европе. Међународни филхармонијски оркестар „За нове мостове” сачињен од студената и студенткиња музичких академија из Новог Сада, Трста, Граца, Будимпеште, Сарајева и Загреба, у организацији Академије уметности у Новом Саду, извешће за ову прилику специјално компоновану композицију Ђорђа Марковића „Увертира за мир”, 16. јула од 20 сати и 22 минута у Креативном дистрикту. Уз пијанисткињу светског реномеа Јасминку Станчул, под диригентском палицом Андреја Бурсаћа, са музичарима и музичаркама из Аустрије, Мађарске, Италије, Хрватске и Босне и Херцеговине, биће обележен Карловачки мир, при чему ће се указати на неприкосновеност мира новог миленијума, Европе, човечанства, солидарности.

Одмах након овог концерта, у Креативном дистрикту од 22 сата и 20 минута наступиће „Клавирско тројство” које окупља прослављене пијанисте бриљантних каријера, који су поставили стандарде мешања модерног џез језика с балканским музичким наслеђем. Пијанисти Васил Хаџиманов, Матија Дедић и Бојан Зулфикарпашић промовисаће вредности интеркултурног дијалога, заједништва, разумевања и помирења.

Културна станица Свилара такође ће 16. јула бити у знаку музике јер ће од 20 сати ту наступити ЈСО, Омладински симфонијски оркестар из Бремена, на својој међународној летњој турнеји.

Програмски лук Тврђава мира бави се промишљањем и критичким сагледавањем ратних сукоба и њихових последица, трагајући за културом мира, промовишући интеркултурални дијалог и помирење. До 17. јула угостиће више од 1500 уметника и уметница кроз готово 150 програма.

Фото: Јелена Ивановић, Марко Пудић, Архива Музеја Војводине, Архива „Србија ствара“, Небојша Бабић, Промо

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.