Претрага
Close this search box.

Objavljeno:

13/07/2022
Vikend u Evropskoj prestonici kulture – Svakog dana druga umetnost
13/07/2022

Novi Sad je protekle godine u svetskim magazinima više puta uvršten među destinacije koje treba posetiti u 2022. godini, a podatak da je, nakon 20 godina, u maju ove godine oboren rekord po broju noćenja i poseta gradu potvrđuje da je Evropska prestonica kulture ispunila predviđeni potencijal. U tom duhu, Novi Sad ostaje na visini zadatka i nudi programe koji svakog dana predstojećeg vikenda predstavljaju drugu vrstu umetnosti — u petak izložbu kakva se nije videla na ovim prostorima više od pola veka, u subotu vrhunske domaće, regionalne i evropske muzičare i muzičarke, a u nedelju premijeru prvog filma o nastanku Novog Sada, čime će biti zatvoren trenutno aktuelni programski luk Tvrđava mira.

Mirnim putem do slobode

Novi Sad je jedan od retkih evropskih gradova koji će dobiti prvu filmsku sagu o rađanju grada pod nazivom „Liberta”, čija je premijera zakazana za 17. jul na Petrovaradinskoj tvrđavi, jednoj od najznačajnijih znamenitosti Novog Sada. Filmsko ostvarenje, koje potpisuju reditelj i saradnik na scenariju Gvozden Đurić i reditelj i scenarista Žanko Tomić, prikazaće ne samo oslobođenje Novog Sada i dobijanje statusa grada, već i čitavu Vojvodinu kao prostor gde se srpska kultura i tradicija najtešnje prepliću sa evropskim idealima i izazovima tog vremena.

Do mesta projekcije — ulice ispred hotela Leopold, publiku će od Samostana Svetog Jurja, najstarije crkve u Petrovaradinu, dovesti umetnici i umetnice uz koje će se put pretvoriti u pravi prolazak kroz barok. Ova šetnja 18. vekom počinje u 21 čas i dodatno će doprineti čitavoj atmosferi pred film.

Ulaz na filmsku projekciju je slobodan, ali će, zbog ograničenog broja mesta, publika moći da prisustvuje samo uz besplatne ulaznice koje se preuzimaju isključivo na Gigx Tix prodajnom mestu u Pariskom magazinu. Pozivnice se podižu uz lični dokument, a jedna osoba može uzeti najviše tri ulaznice.

Parking ispred hotela Leopold na Tvrđavi biće privremeno zatvoren zbog premijere filma — od 15. jula u 9 časova do 18. jula, pola sata posle ponoći.

Mirnodopsko nasleđe „Stare Evrope”

Do sada neotkrivene podatke o praistoriji ovih prostora, koji sežu čak do neolita, kao i prvi realistični prikaz praistorijskog čoveka – stanovnika Lepenskog Vira, koji je predstavljen na Svetskoj izložbi „Dubai Expo”, predstaviće izložba „San neolitske noći” Muzeja Vojvodine i Narodnog muzeja Srbije. Izložba će biti otvorena 15. jula u 20 sati u Muzeju Vojvodine.

O značaju ove postavke, čiji su autori mr Lidija Balj i Andrej Starović, govori i činjenica da je poslednja velika izložba o neolitu u našoj zemlji organizovana 1968. godine. Sa otkrićima novih lokaliteta, ovo će biti prva izložba u našoj zemlji koja će obuhvatiti nove, mnogobrojne segmente iz ovog perioda, koje publika još nije imala priliku da vidi. Naročito zanimljiv deo postavke je naučni deo u kojem će biti oživljen stanovnik Lepenskog Vira kroz projekat „MetaHuman – Upoznajte praistorijskog čoveka”. Na dan otvaranja ulaznice se neće naplaćivati, dok će do 15. oktobra, do kad traje izložba, svi zainteresovani moći da kupe karte po standardnim cenama Muzeja Vojvodine. Izložbu je podržala i nacionalna platforma „Srbija stvara”.

Uvertira za mir

Subota je dan za vrhunske muzičare i muzičarke, i to iz čitave Evrope. Međunarodni filharmonijski orkestar „Za nove mostove” sačinjen od studenata i studentkinja muzičkih akademija iz Novog Sada, Trsta, Graca, Budimpešte, Sarajeva i Zagreba, u organizaciji Akademije umetnosti u Novom Sadu, izvešće za ovu priliku specijalno komponovanu kompoziciju Đorđa Markovića „Uvertira za mir”, 16. jula od 20 sati i 22 minuta u Kreativnom distriktu. Uz pijanistkinju svetskog renomea Jasminku Stančul, pod dirigentskom palicom Andreja Bursaća, sa muzičarima i muzičarkama iz Austrije, Mađarske, Italije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, biće obeležen Karlovački mir, pri čemu će se ukazati na neprikosnovenost mira novog milenijuma, Evrope, čovečanstva, solidarnosti.

Odmah nakon ovog koncerta, u Kreativnom distriktu od 22 sata i 20 minuta nastupiće „Klavirsko trojstvo” koje okuplja proslavljene pijaniste briljantnih karijera, koji su postavili standarde mešanja modernog džez jezika s balkanskim muzičkim nasleđem. Pijanisti Vasil Hadžimanov, Matija Dedić i Bojan Zulfikarpašić promovisaće vrednosti interkulturnog dijaloga, zajedništva, razumevanja i pomirenja.

Kulturna stanica Svilara takođe će 16. jula biti u znaku muzike jer će od 20 sati tu nastupiti JSO, Omladinski simfonijski orkestar iz Bremena, na svojoj međunarodnoj letnjoj turneji.

Programski luk Tvrđava mira bavi se promišljanjem i kritičkim sagledavanjem ratnih sukoba i njihovih posledica, tragajući za kulturom mira, promovišući interkulturalni dijalog i pomirenje. Do 17. jula ugostiće više od 1500 umetnika i umetnica kroz gotovo 150 programa.

Foto: Jelena Ivanović, Marko Pudić, Arhiva Muzeja Vojvodine, Arhiva „Srbija stvara“, Nebojša Babić, Promo

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.