Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

09/02/2017
Youth Creative Polis чува Кинеску четврт
09/02/2017

Један од најважнијих инфраструктурних пројеката који би требало да буде реализован као део пројекта Нови Сад Европска престоница културе – будући Youth Creative Polis – потврдио је свој значај и важност на јучерашњем представљању Плана детаљне регулације девастираног простора некадашње фабрике ,,Петар Драпшин“, међу Новосађанима познатијег као Кинеска четврт.

Након одржаног јавног увида током децембра прошле године, јуче је у Скупштини Града Новог Сада архитекта др Дарко Полић представио План детаљне регулације простора Кинеске четврти и Чешког магацина у Новом Саду нагласивши да тај План предвиђа само архитектонско и инфраструктурно решење локације. Како су присутни грађани показали и велику заинтересованост за коначни садржај тог простора др Полић је најавио да ће се будући концепт и начин управљања решавати кроз неке друге планове, поново уз учешће јавности.

Суштински закључак је да су најзначајнији ефекти овог Плана ревитализација индустријског наслеђа и трансформација којим се простор одређује за потребе културе, уметности, занатства и предузетништва у креативним индустријама као једини такав простор у Новом Саду и Србији, али и један од малобројних у Региону. Такође, потребно је нагласити да План детаљне регулације предвиђа трансформацију Кинеске четврти а не њено рушење, као и да је онемогућено претварање те локације у стамбено-пословни или неки други комерцијални простор.

Показано велико интересовање Новосађана за један такав процес потврђује основне принципе задате још током кандидатуре Новог Сада за Европску престоницу културе: транспарентност, информисаност, партиципативност и демократичност. Грађани су били упознати и информисани о јавној расправи, одазвали се у великом броју показујући снажну жељу за учешћем износећи своје ставове, сугестије, примедбе и похвале.

На овај начин формирање Youth Creative Polisa представља велики успех и јединствен пример у Региону и један од ретких у Европи јавног сквотовања, односно претварања (полу)запуштеног јавног простора у култна места за омладину у којима оживљавају разне некомерцијалне креативне и културне иницијативе.

Свакако, важно је нагласити да је током финалног избора за титулу Европска престоница културе 2021. године делегацији Новог Сада у Бриселу напоменуто да је управо пројекат Youth Creative Polis један од разлога добијања те престижне титуле. Од тога је можда и значајнија исаказана заинтересованост Жорди Пасквала (Jordi Pascual) координатора процеса Агенде 21 за културу, члана жирија за избор Европске престонице културе и оснивача и члана Европске лабораторије за културну сарадњу, за пројекат Youth Creative Polis који ће, по његовом мишљењу, уколико га реализујемо како је замишљен, бити један од успешних модела који би требало да као know-how пренесемо и другим градовима који ће бити Европске престонице културе.

Овај пројекат је, такође, још једна у низу потврда да је добро формулисан програмски концепт Новог Сада као Европске престонице културе 2021. године који, под слоганом ,,За нове мостове“, чине јединствена а препознатљива ,,четири моста“. Један од ,,мостова“ носи назив Слобода и обухвата област креативних индустрија и младих, а ,,мост“ Нада посвећен је културним капацитетима и јавним просторима што се све пројектује кроз трансформацију Кинеске четврти у Youth Creative Polis, а Чешког магацина у будући музејски простор.

Фондација ,,Нови Сад 2021″ наставиће са реализацијом једног од кључних пројеката који су директно повезани са Европском престоницом културе 2021. и Омладинском престоницом Европе 2019. године претварањем новосадске Кинеске четврти и Чешког магацина кроз јавно-приватно партнерство у јединствени културни и креативни дистрикт на овим просторима, окренут пре свега младим људима – Youth Creative Polis – који има немерљив културолошки, социјални и економски интeрес за Нови Сад.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.