Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

27/09/2022
Затворен Конкурс за скулптуру Суби
27/09/2022

Затворен је Конкурс за идејно вајарско-архитектонско решење изгледа скулптуре посвећене Митру Суботићу Суби, пиониру електронске музике у Србији, који је расписала Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе”, а на који су могли да се пријаве стручњаци и стручњакиње из области архитектуре, примењене или ликовне уметности. Резултати Конкурса ће на сајту Фондације и на Порталу јавних набавки бити објављени 4. октобра 2022. године.

Скулптура ће бити постављена управо на Субином платоу, на улазу у Лимански парк и то као заједничка иницијатива Фондације „Митар Суботић Суба” и Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе”. Скулптура ће употпунити уметнички простор на Субином платоу, на којем је од ове године постављена прва галерија на отвореном у Новом Саду, чиме је започета нова пракса излагања уметничких застава.

Скулптура ће бити постављена у оквиру програмског лука Друга? Европа, када ће и други програми, попут изложбе „Суба соба”, римејка његове композиције и музичке инсталације у копродукцији са Гораном Вејводом: The Dreambird, те концерта популарне бразилске певачице CéU која је освојила три Латин Гремија и била номинована за Греми у категорији светске музике, бити посвећени Суби.

Митар Суботић Суба био је један од највећих и најпризнатијих музичких продуцената и пионир електронске музике у некадашњој Југославији, али и Латинској Америци. Компоновао је музику за филмове, позоришне представе, балет, телевизијске емисије, рекламе, шпице за Радио Нови Сад. Добитник је награде UNESCO фонда за промоцију културе. Сарађивао је с многим значајним именима, попут Милана Младеновића, Марине Перазић, Масима Савића, група Хаустор и Ла Страда, Бебел Жилберто, Жоао Донато и других.

Фото: Марко Пудић

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.