Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
Андреј Хложан, Изолација Клиса

Објављено:

03/08/2020
Како Клиса „дише”? Документарне фотографије Андреја Хложана кроз изложбу „Изолација, Клиса”
03/08/2020

Пусте улице насеља Клиса, заостајање урбаних и културних садржаја у рубним деловима града и Клиса у доба пандемије, призори су на фотографијама Андреја Хложана, чија ће изложба „Изолација, Клиса” бити отворена 3. августа од 19.20 сати у Културној станици Барка (Кутак за културу).

Према речима аутора, изложба обухвата два циклуса фотографија, насталих у периоду од пролећа 2019. до пролећа 2020. године и приказује амбијенте пустих градских улица у време пандемије и сличне уличне призоре предграђа Клиса.

„Иако су полазишта рада на припреми ове поставке заправо била различита: први циклус фотографија урадио сам са тежњом да објективом ухватим и прикажем неке од кључних аспеката тренутних токова градског живота на Клиси, а други циклус је просто настао као одговор на изазов времена пандемије и изолације, који је тотално изменио изглед града, испоставило се да се повезивањем ових фотографија уочава и једна суштинска несразмера функционисања различитих четврти Новог Сада. Такво поређење указало је на трајно заостајање рубних делова у односу на знатно богатије, разноврсније и потребама грађана примереније богатство различитих садржаја градског живота. Тек ово време изолације је јасно изједначило заустављене токове живота центра и уобичајени амбијент живота предграђа”, објашњава Андреј Хложан.

Изолација Клиса, Андреј Хложан

Аутор додаје да никако не смемо бити задовољни садашњим заостајањем културних токова у рубним деловима града попут Клисе, те да има много људи жељних свирки, изложби, позоришних представа, као и стваралаца који им то могу пружити и којима би изузетно значило отварање нових пунктова културног живота, као што је Културна станица Барка.

„Мислим да су уметници свакако најпозванији да покрену расправу о оживљавању културног живота, као и да понуде могуће акције и решења. А, ја се надам да су и овај Позив новосадским уметницима, као и моја изложба, кораци у добром правцу, који стање могу покренути набоље”, каже Хложан и додаје:

„Нови Сад је град са богатом уметничком традицијом и развијеним културним животом. Проглашење нашег града за Европску престоницу културе је свакако добра прилика да се учини нешто и поводом децентрализације овдашњег културног живота. Динамика развоја града сигурно доприноси и на гранању и ширењу културних токова, за шта су добри примери отварање културних станица или локалне иницијативе попут „Блок феста”. Али, има још много могућности да се ради на томе, а Клиса, која је тема моје изложбе, је сигурно простор који је тренутно веома запостављен”.

Изолација Клиса, Андреј Хложан

Публика ће изложбу моћи да види од 4. до 10. августа у Културној станици Барка (Кутку за културу), у периоду 17-21 сат, уз поштовање свих превентивних мера.

Изложба „Изолација, Клиса” један је од 22 пројекта који су добили средства на јавном позиву „Уметници. Сад!”, Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе”, који има за циљ јачање локалне културне сцене, подизање њених капацитета кроз мрежу културних станица, децентрализацију културе и јачање публике.

Партнер на пројекту „Уметници. Сад!” је компанија Меркатор С.

јавни конкурс уметници сад

Фото: В. Величковић; Андреј Хложан

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.