Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
изложба

Објављено:

18/02/2022
Радови најбољих фото-репортера на свету у Европској престоници културе
18/02/2022

Фотографије најзначајнијих светских фото-репортера на тему миграција Новосађани и њихови гости моћи ће да погледају од 19. фебруара на Тргу слободе, кроз изложбу(НЕ)НАСТАЊЕНИ – Мигрантске приче у 21. веку из World Press Photo архива”, која ће светску премијеру имати управо у Новом Саду, у оквиру програмског лука „Сеобе”.
На изложби ће кроз 58 фотографија бити приказано 28 фото-репортажа тренутно најзначајнијих фото-репортера, попут радова Аустралијанца Ворена Ричардсона, добитника награде „The World Press Photo of the Year 2016”, преко поетске визије снова афричких миграната у Италији Алисе Мартинове, до упечатљиве фотографије миграната који се у великој групи налазе на малом чамцу Масима Сестинија. Изложба ће трајати до 20. марта, а реализује се у сарадњи са Фондацијом World Press Photo из Амстердама и обухвата материјал из њихове богате архиве, настале у периоду после 2000. године.

изложба фотографија
„Ова изложба се бави различитим мотивима људи да крену на опасна путовања, у потрази са сигурношћу или бољим животом. Приказује избеглице и мигранте из целог света, који желе да обезбеде сигурнији живот својим породицама, који прелазе опасне границе, те се суочавају са тешкоћама у другој држави, док жуде за домом. Покушали смо да покажемо разлоге због којих људи морају да оставе све иза себе. Фотографије на овој специјалној изложби имају моћ визуелног приповедања у стварању међусобног разумевања, а приче које се на њима налазе, имају моћ да обликују или промене наше погледе”, рекла је гостујућа кустоскиња из Холандије, Бабет Варендорф.

изложба NE-NASTANJENI
Колико су миграције актуелна и важна тема, говори податак који је навела шефица Представништва УНХЦР-а, Франческа Бонели, да је чак 1% читавог човечанства, односно 84 милиона људи, морао да напусти своје домове бежећи од ратова, прогона, кршења људских права.
„Избеглице могу пуно да пруже примајућим друштвима уколико искажемо солидарност и хуманост према њима. Људски капитал који са собом доносе је огроман. У прилог томе говори њихов допринос примајућим заједницама, а то нам отвара могућност да искористимо њихово знање и вештине да бисмо заједно обогатили наше друштво”, рекла је шефица Представништва УНХЦР-а, Франческа Бонели.
Управо тим позитивним утицајем миграција бави се и програмски лук „Сеобе”, у оквиру пројекта Европске престонице културе, и то на више од 300 догађаја и активности, кроз различите уметничке изразе у 45 дана, током фебруара и марта.

изложба NE-NASTANJENI у Новом Саду
„Преседан је у нашој културној стварности да о једној теми, у овом случају – миграцијама, заједно и кроз најразличитије уметничке жанрове причају новосадске установе културе и ванинституционална сцена, а у сарадњи са европским и светским уметницима. И не само да се баве нашим сеобним идентитетима, већ нас додатно као публику провоцирају да себи поставимо питања: Ко су придошлице? Да ли се плашимо „дођоша”? Зашто их се бојимо? Обогаћују ли нас или не? Одговори који промене само једно устаљено уверење о миграцијама, биће за нас велика победа, у граду који је захваљујући сеобама постао Европска престоница културе”, истакао је директор Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе”, Немања Миленковић.

изложба NE-NASTANJENI
Дан након отварања, 20. фебруара, биће организовано стручно вођење кроз изложбу у два терминаод 11 и од 18 часова. Шетњу кроз изложбу водиће гостујућа кустоскиња из Холандије, Бабет Варендорф.
Ова изложба представља специјални програм Фондације World Press Photo, посебно припремљен и дизајниран за пројекат „Нови Сад – Европска престоница културе”. Поставку изложбе реализовао је Мултимедијални центар Лед Арт из Новог Сада.

Програмски лук „Сеобе”, један је од осам програмских лукова који чине програмски концепт Европске престонице културе 2022. године. Детаљан програм, програмска књига и све информације у вези са догађајима у години титуле Европске престонице културе налазе се на нашем сајту.

Фото: В. Величковић

Тагови:

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.