Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
art body art - relacije tela

Објављено:

10/08/2020
Изложба „Art Body Art – Релације тела” у Свилари
10/08/2020

У уторак, 11. августа биће отворена изложба „Art Body Art – Релације тела“ у Свилари, у организацији СУЛУВ-а. Овај уметнички догађај реализује се кроз програм Нових уметничких пракси СМИЦ.

Изложба представља уводни догађај/изложбу пројекта Art Body Art, који је планиран кроз више активности, а на њој ће се представити аутори млађе генерације, студенти чији радови одговарају на тему тела као покретне форме. Подржавајући уметничке изразе који заступају експериментални приступ у уметничком делу, пројекат отвара поље за медијске инсталације и просторна решења који на циљан начин преносе комплексне садржаје и омогућавају да се информације доживе.

Истовремено, подстиче се и критичко сагледавање покретачке улоге технологије у настајању нових уметничких форми. Отварање изложбе публика може да погледа онлајн, 11. августа у 20 часова путем Фејсбук странице Културне станице Свилара.

У фокусу пројекта је покретна форма, односно уметничко дело (објекат, аудио-видео инсталација…) у формату који је у просторно-временском смислу и опсегу дефинисан. Конципирани радови се ослањају на мултимадијалне уметничке дисциплине, истраживачко-експерименталног карактера, које кореспондирају у областима визуелних технологија, електронике, генеративне уметности, интеракције, покрета, светла, звука и осталих процеса дигиталних мултифункција.

Циљ је да сваки рад нешто ради, и отвара низ тема, захтева учешће посматрача, а заузимајући и физички и виртуелни простор радови формирају један хибридни простор у којем је омогућена активна интеракција публике и уметничког дела.

Аутори и учесници овог пројекта су: Теодора Шћепановић, Сара Масникоса, Јелена Бурсаћ, Валентин Варга, Бојана Продановић, Мила Пејић, Александар Сикер, Ивана Јеремић, Дарко Сретић, Дејана Ковачевић, Вања Јанковић, Јован Ранковић, Александар Дангузов, Едвард Wинтерс, Марија Ранковић, Милан Маринковић, Анђела Стојановић, Маја Марковић и Алекса Митровић.

Сарадница (кустос) на пројекту је Теодора Перовић, историчарка и теоретичарка уметности, док је аутор тематског концепта Релације тела у оквиру пројекта „Арт Бодy Арт” и СУЛУВ СМИЦ. покретна форма, др ум. Горан Деспотовски.

Догађај се реализује у оквиру пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе” и програма подршке локалној сцени „Уметници.Сад!, чији је партнер компанија „Меркатор С”.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.