Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
марица кицушић

Објављено:

20/11/2020
Марица Кицушић: Дечију радозналост одувек имам у себи
20/11/2020

Марица Кицушић једна је од најуспешнијих младих илустраторки у нашој земљи. Она нас својим цртежима поново враћа у детињство, водећи нас на том путу кроз чудесан свет бајки и маште. Њен рад представља комбинацију примењене и ликовне уметности – анимација, илустрација дечијих књига, дигиталне и традиционалне графике, дигиталног колажа, дизајна плаката, мурала, цртежа.

Како и сама каже, за њу је та повезаност различитих области уметничког изражавања нераскидива и увек је била спремна да испробава разне, нове технике. Изложба илустрација Марице Кицушић биће отворена данас, 20. новембра, у 19 часова у Културној станици Свилара, у оквиру Фестивала дечијег и омладинског анимираног филма „ММ фест“.

То је била прилика да са Марицом поразговарамо о њеном раду, инспирацији, али и томе како види Нови Сад као Европску престоницу културе.

Ти и одрасле враћаш у неки безбрижни, дечији период. Колико је важно да сачувамо то дете у себи и да ли си га ти сачувала?

Нисам се силила да га сачувам, само је остало ту, нисам сигурна да знам рецепт како га сачувати, мислим да је то пре до тога да се такви родимо. Ту дечију радозналост одувек имам у себи, успела је да се провуче до данашњег доба вероватно захваљујући и овом мом позиву. Мени је важно што је то у мени остало, јер ми јако помаже да се повремено вратим себи, опоравим од журбе и гужве свакодневнице, да се регенеришем.

Ко је захтевнија публика, деца или одрасли?

Не осећам да су ми ни одрасли ни деца захтевна публика, а можда их ни не доживљавам публиком, више као саучеснике у мојим причама, који ће се вероватно појавити у илустрацијама и који ми својим појавама, изјавама, гестовима, помажу да стварам светове. Отворена сам увек за предлоге и критике својих радова, подједнако од одраслих и деце, мада мислим да на дечије коментаре ипак мало јаче одреагујем, њихова реакција ми је драга и желим да је чујем, јер ипак те књиге говоре њима.

Нови Сад се припрема за титулу Европске престонице културе, коју ће, због пандемије коронавируса, носити 2022. године. Како ти видиш ту титулу, Нови Сад као носиоца исте и колико то може бити значајно, по твом мишљењу, за целу Србију?

Мислим да ће динамични Нови Сад успешно понети ту титулу и максимално искористити њену снагу. Нисам често посећивала Нови Сад те не познајем у танчине културна дешавања, али мислим да ће имати довољно идеја и снаге да искористи ову прилику и покаже се у пуној креативној снази. Иако ми је из овог временског угла тешко да замислим поново тај нормални културни живот и динамику, надам се да ће на пример баш ова прилика успети да врати ствари у нормалу и наравно за неки нови ниво и побољша.

Наставак интервјуа са Марицом Кицушић можете прочитати на сајту Културних станица.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.