Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

31/08/2020
Превазилажење разлика и солидарност кроз Арт терапију – радионице у Еђшегу и Свилари
31/08/2020

Како изгледа свакодневица људи са менталним потешкоћама? Колико је важна подршка пријатеља, породице и окружења? Колико смо као друштво спремни да помогнемо и укључимо особе са различитим психичким стањима, у заједницу? Колико ликовност може помоћи у терапији?

патрија

Управо је то тема пројекта „Ка другом – уметност невидљивих” удружења „Патрија”, чији је циљ ресоцијализација и оснаживање особа са потешкоћама у психосоцијалном функционисању, кроз пружање подршке у виду Арт терапијских радионица. Арт терапија представља грану психотерапије која користи ликовни израз, као средство комуникације. Поред тога, пројекат има за циљ да грађане упозна како са личним, тако и структурним проблемима са којима се ова, вишеструко маргинализована група људи сусреће, који доприносе одржавању осетљивих група на маргини и њиховој додатној стигматизацији.

Током септембра, у културним станицама Еђшег и Свилара биће реализоване ликовне радионице за кориснике психијатријских услуга, односно чланове клуба Компас, али и за све грађане.

Прва отворена радионица у Културној станици Еђшег биће реализована 1. септембра од 14.30 до 17.30 сати, а тема је „Ко сам све ја?“. Наредне су заказане за 8, 15. и 24. септембар.

Радионице у Културној станици Свилара биће реализоване сваке среде (2, 9, 16. и 23. септембра) у малој сали, у истом термину. Након завршетка радионица у Културној станици Свилара биће реализована интерактивна изложба.

Сви заинтересовани грађани, који би желели да учествују на радионицама, могу се пријавити на број 062727139.

„Поред свих разлика, потребно је пронаћи заједничке тачке сусрета, освестити предрасуде које имамо и ослободити их се. Информисати се о чињеницама у вези са менталним здрављем и суштиснки разумети да се било ко, у тренутку слабости, може наћи у ситуацији да му је потребна психосоцијална подршка“, истичу из удружења „Патрија“.

Ауторке пројекта и водитељке радионица су Александра Мириманов, Војана Обрадовић, Јована Ћојдер, Јована Зорић и Ања Жујовић.

Пројекат „Ка другоме – уметност невидљивих“ један је од 42 пројекта који су добили средства на Јавном конкурсу локалним уметницима и удружењима, у оквиру пројекта „Уметници. Сад!“ који има за циљ јачање локалне културне сцене, подизање њених капацитета кроз мрежу културних станица, децентрализација културе и развој публике.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.