Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

19/08/2020
Промоција књиге „Бунт деце социјализма” Душана Весића у петак у Свилари
19/08/2020

У петак, 21. августа од 20 сати у Културној станици Свилара биће одржана промоција књиге „Бунт деце социјализма“ Душана Весића.

Разговор о књизи публика ће имати прилику да испрати онлајн, путем Фејсбук странице Студентског културног центра Новог Сада. Пренос ће бити емитован и на Фејсбук страницама Културних станица и Културне станице Свилара. Поред аутора, на промоцији књиге говориће и Ненад Бараковић, Богица Мијатовић и Јован Гверо.

бунт деце социјализма

Књигом „Бунт деце социјализма“ о првој генерацији бендова новог таласа Душан Весић заокружује трилогију о најважнијим моментима југословенске рок културе. Ова књига прва је системска, детаљна прича о овом периоду, неумољива хроника писана карактеристичним Весићевим стилом који Бранимир Штулић пореди са борхесовским, уз обиље занимљивих и мање познатих података.

„Ова књига је, дакле, неминовно мој доживљај тог времена, али сам дао све од себе да она не личи на некакву моју личну фикцију. Желео сам да читалац добије јасне слике о ликовима и делу. И односима о људима. Много је више о односима међу људима него у детаљима, поготово је мало тога у списковима“, рекао је Весић у Уводној речи књиге.

Весић је овде присутан у двострукој улози: он је у исто време непосредни посматрач који је из близине пратио нови талас током његовог настанка, врхунца и гашења, а уједно и пажљиви и одмерени хроничар који с временске, али не и емотивне дистанце дочарава, оживљава и приближава културну епоху прецизно и живописно. Онима пак који то време не памте ова књига ће у неколико потеза пера показати зашто се о том периоду говори и невероватних четрдесет година касније. Нови талас? Као да је био јуче!

Душан Весић рођен је у Београду 1959. године. Сматрају га једним од најважнијих рок новинара Југославије у периоду од 1980. до 1990. године. Писао је за готово све релевантне новине и часописе тог времена промовишући рок културу. Био је уредник за домаћу сцену у часописима „Рок“ и „Поп Рок“.

Био је директор фестивала забавне музике „Београдски шлагер – Менаџер“. Од 1996. године бави се видео – продукцијом . Аутор је култног документарног телевизијског серијала „Роковник“, као и ТВ серије и филма „ЕКВ – Као да је било некад“. Живи у Београду и Пули.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.