Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
sinergy wtf

Објављено:

11/11/2021
Четврти Међународни позоришни фестивал „Sinergy WTF“ од 6. до 12. децембра у Новосадском позоришту
11/11/2021

У сусрет години титуле када ће Нови Сад постати Европска престоница културе, од 6. до 12. децембра у Новосадском позоришту – Újvidéki Színház биће организован четврти Међународни позоришни фестивал „Sinergy WTF“, у оквиру ког ће публика гледати представе професионалних позоришних трупа из Немачке, Румуније, Мађарске, Хрватске и Србије.

Директор Новосадског позоришта – Újvidéki Színház Валентин Венцел истакао је важност фестивала језичких, етничких, али и других мањина „Sinergy WTF“ и додао да он негује праве европске вредности које негује управо и пројекат „Нови Сад – Европска престоница културе“.

Sinergy је најпре замишљен као фестивал у коме ће учествовати професионалне позоришне трупе које деловањем на језику мањинске заједнице у земљи из које долазе стварају аутентичан уметнички израз. Међутим, кроз неколико издања концепт фестивала се природно проширио и преобликовао, те су сада и продукције које се баве одређеном мањинском проблематиком, премда их не изводе мањински театри, радо виђене на програму Sinergy-ја“, рекао је Венцел.

Члан Градског већа за културу Далибор Рожић рекао је да ћемо наредне, титуларне године имати јубилеј – пет година „Sinergy WTF“ фестивала у оквиру ког ће бити сублимирано све оно што је био развојни пут фестивала те да ће се тад и видети оно најбоље од онога што нуде мањински театри из читавог света.

„Све што се чини кроз реализацију овог фестивала, доприноси промовисању оних вредности које наш град традиционално негује, у смислу да је отворена мултинационална средина и да поштује највише стандарде европских културних политика“, истакао је Рожић.

„Sinergy“ је као пројекат био део кандидатуре Новог Сада за европску престоницу културе 2022. године. Руководилац одељења кустоса при пројекту „Нови Сад – Европска престоница културе“ Лазар Јованов истакао је да му је задовољство да прати развој овог пројекта још од 2016. године, када се Нови Сад и кандидовао за ову значајну титулу.

„Без лажне скромности, пројекат Sinergy је тада од стране Панела независних експерата био оцењен као један од најзначајнијих програма у години титуле, због тога што промовише управо оне вредности Европске уније, које су заправо и основна начела и културне политике Новог Сада, а то јесу вредности мултикултуралности, интеркултуралног дијалога и промоције мањинског стваралаштва као неодвојивог дела идентитета нашег града“, рекао је Јованов.

Осим позоришних комада, програм фестивала обогатиће и наступ групе Kal Rock ’N’ Roma, такође, биће одржан састанак Међународне асоцијације мањинских театара, чији је циљ да „умрежава“ мањинска позоришта и уметнике из различитих крајева света.

Наредне године, овај фестивал биће организован у оквиру програмског лука „Друга? Европа“ чији је задатак да преиспитивањем доминантних вредности у европској култури и уметности долазимо до откривања другачијих, алетернативних, маргинализованих, мањинских, бунтовних израза. Неки од главних програма доносе инклузивне догађаје са нагласком на стваралаштво маргинализованих група (Супермоћни), представљају стрип у новим формама (Град стрипа) и упознају нас са богатством алтернативних, мањинских, авангардних жанрова, језика и израза.

Целокупан програм фестивала, сви заинетересовани могу пронаћи на сајту Новосадског позоришта – Újvidéki Színház.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.