Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
цга

Објављено:

13/08/2021
Спој савремених технологија и уметности на отварању Калеидоскопа културе
13/08/2021

Спој савремених технологија и уметности обележиће отварање Калеидоскопа културе у новосадском Креативном дистрикту, а најбољи пример за то биће гостујући програм конференције ЦГА (Computer Graphics & Arts Conference), која годинама уназад окупља професионалце из области компјутерске графике. Учествовање на Калеидоскопу културе за конференцију ће представљати прво измештање ван Београда и ово ће бити јединствена прилика да се у фокус стави снажна ЦГА заједница у Новом Саду.

У четири дана отварања, од 2. до 5. септембра, дигитални уметници, ствараоци видео-игара, аниматори, професионалци из филмске индустрије виртуелне реалности као и представници академске заједнице представиће се посетиоцима Калеидоскопа културе под крилатицом Enter The MetaClub у Фабрици (улаз 2) у Креативном дистрикту.

Фокус новосадског издања ЦГА конференције биће на програму CGArts, за који је била задужена уметничка саветница, вишеструко награђивана кустоскиња др Маја Ћирић, коју је, између осталог, лондонска галерија Saatchi уврстила у 100 најбољих кустоса на свету.

CGArts за тему ће узети превођење метасветова и дигиталних простора, које ће креирати интернационални уметници Тања Вујиновић и Андреас Ванерштет.

Медијска уметница Тања Вујиновић, чији радови су стигли до Музеја Савремене уметности у Стразбуру, Kunst Plast музеја у Дизелдорфу и Галерије Cornerhouse у Манчестеру, на Калеидоскопу културе представиће свој дигитални рад Club 4, који ће контекстуализовати историју простора Креативног дистрикта на Великом Лиману у коме се поставка и програм дешавају са метасветовима, које уметници и професионална публика својим радом свакодневно стварају.

Уметничка пракса Тање Вујиновић, са којом је јавност имала прилику да се упозна на Интернационалном симпозијуму електронске уметности, на Националном павиљону једне од најважнијих европских институција за нове медије, Арс Електоника, као и на Kinetica Art Fair у Лондону, усмерена је на креирање виртуелних светова, кроз алате који су добро познати индустрији филма и видео игара.

Уз Тању Вујиновић, у оквиру CGArts програма, публика ће се упознати и са шведским уметником Андреасом Ванерштетом, који већ 14 година производи радове за познате брендове као што су Google, Omega, Swarovski, Adidas, Dropbox и многе друге и чија естетика 3Д скулпторских радова савршено спаја традиционалне уметности и нове технологије, са елементима анимације које у изложбеном простору остављају хипнотишући утисак на посматрача.

У кохезији са окружењем које стварају, радови Тање Вујиновић ће на врло егзактан начин оживети тему метасвета у простору који ће поред изложбеног, послужити и као простор окупљања свих чиниоца екосистема. Такође, представљаће место сусрета мултидисциплинарне креативне заједнице намењене уметницима, студентима, кроз повезивање са ЦГА заједницом која осваја нове просторе дигиталног стваралаштва.

Комплетан ЦГА програм подељен је у четири тематске целине: CGAcademy, CGArts на коме је овога пута фокус, CGAlliance и CGAfterHours, па ће тако део пратећег програма бити посвећен популарном софтверу за развој интерактивног дигиталног садржаја Unreal Engine.

Циљ сарадње оснивача ЦГА конференције, Crater Training центра, Српске филмске асоцијације и портала VFX Србија и Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе” представља креирање континуиране сарадње и чврсто повезане заједнице уметника, технологије, аудио-визуелне индустрије у свим њеним облицима и наративима, као и покретање активне комуникације са општом јавности кроз уметничке изразе, под заставом ЦГА и Калеидоскопа културе.

Четири дана свечаног отварања у Креативном дистрикту, на простору Великог Лимана, представљаће увертиру у пет недеља Калеидоскопа културе, од 2. септембра до 8. октобра. Кроз пет уметности – архитектуру, књижевност, визуелну, примењену и извођачку, програми ће бити одржавани широм Новог Сада, пружајући посетиоцима прилику да изаберу и створе сопствени калеидоскоп културе.

На отварању Калеидоскопа културе новосадској публици биће представљен национални павиљон једне од најважнијих европских институција за нове медије, Арс Електронике из Линца, на којем ће излагати представници новосадске Академије уметности. Из Аустрије долазе и представници галерије из Ст. Полтена, док ће публика имати прилике да ужива и у изложби о наслеђу Великог Лимана, Филмском фестивалу „Обнова”, представама у оквиру ИНФАНТ-а и бројним другим садржајима, који ће бити најављени у наредним недељама.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.