Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

09/05/2016
Дан поновног уједињења Европе!
09/05/2016

Дан победе над фашизмом и Дан Европе биће данас обележени у Србији и широм Европе низом манифестација и одавањем поште жртвама Другог светског рата.

Дан Европе установљен је као дан сећања на декларацију француског министра спољних послова Роберта Шумана из 1950. године, која се сматра првим званичним кораком у настајању ЕУ.

Нема сумње да је период Другог светског рата најтрагичније раздобље у историји Новог Сада. Више од 26.000 становника напустило је град, а по неким проценама чак 6.000 људи изгубило је животе.

Целовечерњим концертом на Тргу слободе Нови Сад ће обележити овај важан историјски датум у организацији Студентског културног центра Новог Сада. Новосадској публици представиће се Хладно пиво, Марчело и Напети Квинтет и Дел Арно бенд у оквиру манифестације „Ритам Европе!“.

Данас је Србија на прагу да постане чланица Европске уније, а један од снажних показатеља колико је постигнуто у културном сектору показује досадашњим учешћем у програмима Креативна Европа, заузевши десето место по броју подржаних пројеката у протекле две године. Оно што данас спаја Европу је и Европска престоница културе, титула која повезује културне раднике са целог континента, а све у циљу оснаживања и јачања Европске културне сцене. Нови Сад је финалиста најпрестижнијег европског такмичења у области културе, са жељом да европској публици представи културу и културне потенцијале које има, као и да се још боље повеже са културним сектором Старог континента.

Тагови:

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.