Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

26/12/2016
Џез вече увод у Две.Нове
26/12/2016

Нови Сад у години када је постао Европска престоница културе 2021. и Омладинска престоница Европе 2019. године први пут ће бити домаћин фестивалског новогодишњег програма који за дочек 2017. године припрема тим „Нови Сад 2021“.

Нови концепт прославе новогодишњих и божићних празника под називом „Две.Нове“ током четири дана, на четири градске локације – Тргу слободе, Тргу републике, Дунавском парку и Студију М – представиће више од 100 извођача најразличитијих музичких жанрова, од музике за децу, попа, рока, џеза до класичне и филмске музике.

Новосадски Трг републике, место на којем ће бити отворен фестивал Две.Нове, представиће изузетно богат и разноврсан тродневни програм. Међу првима који ће наступити 30. децембра је Милена Јанчурић, млада Новосађанка, флаутисткиња са дипломом престижног Беркли универзитета.

Милена Јанчурић истиче да се радује новом концепту дочека Нове године.

– Први разлог је чињенице да фестивалски концепт прославе омогућава да свако, на основу личног укуса и сензибилитета, може да пронађе нешто за себе. Јако је важно што ће новосадски музичари и групе имати прилику да се представе својим суграђанима Уједно, организовањем дочека на више локација „цео град слави“. Била сам у прилици да такав концепт новогодишње прославе доживим у неколико европских градова, тако да могу рећи да је овогодишњи програм дочека Нове године у Новом Саду на светском нивоу – казала је Милена Јанчурић.

Најављујући шта Милена Јанчурић гроуп припрема за (пред)новогодишњи наступ на Тргу републике, Милена каже да она и њени музичари генерално изводе њене композиције.

– Пошто су моје композиције, искрено, углавном сентименталног звука одлучили смо се да због „новогодишњег духа“ и наступа на отвореном у програм уврстимо и неке познатије џез нумере чији су аранжмани у новогодишњем и божићњем расположењу и на тај начин увеселимо публику, дакле припремамо један Новогодишњи џез-стар програм – најавила је Милена Јанчурић.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.