Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

23/05/2020
Екологија је саставни део културе – акција удружења „Зелени Сад“
23/05/2020

„Екологија је саставни део културе и требало би да постане наша свакодневница. Пандемија је проузроковала физичку дистанцу, али од природе не треба да се дистанцирамо“, рекла је Сара Павков из еколошког удружења „Зелени Сад“.

Након карантина, они се враћају својим активностима и то на симболичан начин акцијом „Не буди на ЕКО-дистанци“, којом су желели да обнове „Нашу вертикалну башту“ на Детелинари.

„Наша вертикална башта“ један је од пројеката који је одабран у оквиру првог конкурса за уређење малих јавних површина „Нова места-Микрогрантинг“, којим је удружење „Зелени Сад“ желело да оживи и улепша улицу др Светислава Касапиновића и комшилуку подари аутентичну баштицу.

„Идеја обнављања вертикалне баште, коју смо поставили пре две године уз помоћ Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“, има за циљ да укључи наше комшије да заливају биљке и брину о њима, јер су оне ту и постављене за њих и због њих. Обезбеђено је преко 60 садница, биљке су углавном вишегодишње и изискују заливање једном у четири до пет дана“ испричала нам је Сара.

Међу посађеним биљкама су бршљен, зечије уши, плава трава, лаванда, нана…

Удружење „Зелени Сад“ већ размишља о новим локацијама на којима би реализовали своја креативна и еколошка решења, а конкурс „Нова места-Микрогрантинг“ виде као одличну прилику за то.

„Идеална прилика за удружења грађана која су активна на територији читавог града Новог Сада да покажу чиме располажу и што се тиче стручности и што се тиче креативних идеја. И 2018. смо имали изузетно креативне идеје које су уродиле плодом, а надам се да ћемо, када се ситуација врати у нормалу, моћи то да наставимо и током наредног конкурса“ рекла је Сара.

 

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.