Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
нова места

Објављено:

30/08/2021
Нови Сад добија гнездо изнад града и нову оазу за дружење
30/08/2021

У оквиру конкурса за уређење малих јавних простора „Нова места“ одабрана су два пројекта која ће бити реализована на две локације у Новом Саду: видиковац изнад тунела у наставку Моста слободе и површина на Булевару патријарха Павла.

На видиковцу у продужетку Моста слободе биће смештено Новосадско гнездо, вијугава платформа, односно стаза која се спушта и пење, са погледом на град, са највишим тачкама које отварају визуре према Рибарском острву, односно Пероварадинској тврђави. Стазу ће да користе и пешаци и бициклисти, а назив је добила у складу са симболом града Новог Сада. Пројекат је рад архитеката: Крсте Радовановића, Дејана Митова, Јелене Митов и Инес Човић.

Пројекат на Булевару патријарха Павла подразумева нову оазу пре свега за комшилук, али потом и све Новосађане, који подразумева урбану башту, отворену библиотеку, изложбени простор, мобилијар (клупе и жардињере), као и место за окупљање. Пројекат је рад архитеката: Огњена Милићевића и Катарине Миловановић.

Конкурс „Нова места“ заједно су покренули Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе“, Друштво архитеката Новог Сада и Градска управа за грађевинско земљиште и инвестиције, а у склопу припрема за Калеидоскоп културе, који наставља идеју постављања нових стандарда у савременој архитектури културне престонице.

Право учешћа имали су архитекте, урбанисти, пејзажне архитекте, као и студенти из ових области.

Пројекти за преостале две локације (Трг галерија и Парк Скупштина Аутономне Покрајине Војводине) нису изабрани, а више информација о самим пројектима, али и о саставу стручног жирија можете пронаћи на сајту Друштва архитеката Нови Сад.

Одлука о награђеним радовима за уређење нових места у Калеидоскопу културе

Тагови:

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.