Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

24/11/2020
Новосађани уредили 12 малих јавних површина током 2020. године
24/11/2020

У оквиру другог конкурса „Нова места – Микрогрантингтоком 2020. године уређено је 12 малих јавних површина широм Новог Сада и околине. Главни циљ конкурса, који је покренут у оквиру пројекта „Нови Сад – Европска престoница културе”, јесте да подигне свест и капацитет локалних заједница и активно их укључи у уређење малих јавних површина, односно да управо чланови локалних заједница, који су најбоље упознати са потребама њиховог окружења, предлажу најадекватнија решења.

нова места микрогрантинг

Неки од 13 пројеката Новосађана који су прошли на конкурсу обухватили су прављењe оазе за одмор и дружење постављањем клупа и стола са шаховском таблом на Новом насељу (улица Каће Дејановић), затим перголу у Лединцима (Змај Јовина улица), нови кутак на Адицама (улица Марије Бурсаћ) где суграђани сада имају више места за дружење и где су посађена и нова стабла, салетлу на Детелинари (Омладинског покрета) и постављање урбаних клупа у дворишту код Тургењеве улице и Булевара ослобођења.

Поред наведених, новосадска удружења грађана и стамбене заједнице поставили су мобилијар и тако створили нове и чистије оазе за уживање и на Лиману 1 (иза кафеа „Беза”), Клиси (Сентандрејски пут ББ), Шодрошу (Рибарско острво), Новом насељу (Партизанских база), у Петроварадину (Златарићева/Божидара Аџије), Руменки (околина ФК Јединства) и Степановићеву (Милунке Савић), где је пребачена салетла са Лимана. Уређење јавне површине и постављање мобилијара на локацији Београдски кеј 39 померено је за пролеће 2021. године, због других радова у тој улици.

Удружења грађана и стамбене заједнице који су се пријавили ове године су: Савез студената Универзитета у Новом Саду, Европски омладински центар Војводине, Новосадски бициклистички клуб „Invictabike” , Центар за мултидисциплинарна истраживања и комуникацију, Удружење грађана „Центар за неговање традиције – Равничар”, Удружење грађана „Институт за омладинске политике”, Стамбена заједница Омладинског покрета 2, Еколошко удружење „Зелени сад”, Фудбалски клуб „Јединство”, Пројектаријум Нови Сад, Удружење грађана „Нови Сад 1748”, Удружење грађана „Мој атар” и Скупштина станара Београдског кеја 39.

Нова места, односно уређене мале јавне површине, представљају и нове локације за различите културне садржаје у будућој Европској престоници културе, па је тако ново место уређено на претходном конкурсу 2018. године – Бици оаза, ове године било локација за Књишко вече Милана Мумина у оквиру Калеидоскопа културе.

Управо је Калеидоскоп културе ове године у недељи архитектуре посветио трибину конкурсу „Нова места – Микрогрантинг”, на којој се дискутовало о резултатима и предностима тог конкурса и то баш на локацији која је уређена ове године – у дворишту улице Каће Дејановић. На тој трибини, председник Друштва архитеката Новог Сада и председник комисије на конкурсу, Миљан Цвијетић, истакао је да грађани до сада „нису имали прилике да учествују у обликовању града, а сада имају позив да неку своју идеју преточе у стварност и добију средства за то”. Целу трибину можете погледати на Youtube страници Нови Сад – Европска престоница културе. Поред Друштва архитеката Новог Сада, који су партнери пројекта, чланови жирија су и из ЈКП Градско зеленило Нови Сад и Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе”.

Конкурс „Нова места – Микрогрантинг” први пут је реализован 2018. године, у склoпу припрeмa Новог Сада за титулу Европске престонице културе, кроз пројекат из Апликационе књиге „46 урбаних џепова”.

 

Фото: Владимир Величковић

Тагови:

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.