Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
New Places

Објављено:

07/05/2021
„Нова места” као легат за даљи развој Новог Сада
07/05/2021

Нови Сад поставља нове стандарде у архитектури кроз пројекат „Нова места”, а у склопу припрема за титулу Европске престонице културе. Данас отворено за грађане, ново место на Детелинари у Руменачкој улици, још једно је од укупно 36 комшијских простора у чије уређење су укључени грађани и архитектонска струка.

Кроз сарадњу са Друштвом архитеката Новог Сада и Управом за грађевинско земљиште и инвестиције, Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе” већ четири године уназад ствара нове просторе намењене суграђанима, са циљем да се током Калеидоскопа културе културни садржаји додатно прошире у све делове града.

„Пројекат Нова места је важан за даљи развој Новог Сада јер на делу показује шта значи када се суграђани питају и одлучују о будућој намени простора на којима се свакодневно срећу, а после короне, верујем и да се овде друже и повезују. Конкурс којим стручни жири одлучује која најбоља архитектонска решења ће красити наше комшилуке, употпуњава целокупан процес повезивања грађана, независне струке и јавног сектора. У таквој култури заједништва, верујем да радимо у интересу свих Новосађана”, истакао је заменик градоначелника Милан Ђурић.

Репрезентативно сређен центар Ковиља, уређен простор у Сремској Каменици, сада и на Детелинари, у току ове године допуниће „Нова места” и на Сателиту, Клиси, у Бегечу, Буковцу, Кисачу, али и у новосадском насељу Салајка, као и на раскрсници Омладинског покрета и Париске комуне. Уз то, крајем маја нас очекује нови конкурс Калеидоксопа културе за пет врста уметности, који укључујује и овај у области архитектуре.

„Свако ново место има своју особеност и конкурсом, па и решењима, употпуњава се слика разноликости Новог Сада. Наравно, у случају већег уређења простора, грађани се питају шта, а струка како да се то уради. Када се ради о мањим комшијским просторима, укључујемо грађане од идеје до реализације уз помоћ архитеката. У оба случаја, надам се да нашим приступом, којим људи кроз процесе стварају просторе и програме, остављамо легат за свеукупан развој Новог Сада и након године титуле”, рекао је Немања Миленковић, директор Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе”.

Уз „Нова места”, уређење комшијских простора у граду и приградским насељима, за титулу Европске престонице културе сређује се и обнавља и пет средишта културе Новог Сада: Подграђе Петроварадинске тврђаве, Аламшки крај, центар града, простор Великог Лимана као и мрежа културних станица.

 

Фото: Урош Дожић

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.