Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

16/06/2021
Архитектура у фокусу Калеидоскопа културе – отворен конкурс за дизајн јавних простора у Новом Саду
16/06/2021

У склопу припрема за овогодишњи Калеидоскоп културе, који ће бити одржан од 2. септембра до 8. октобра у Новом Саду, а у духу постављања нових стандарда у савременој архитектури културне престонице, отворен је нови урбанистичко-архитектонски конкурс за идејна решења поводом уређења малих јавних простора под називом „Нова места”, у сарадњи са Друштвом архитеката Новог Сада и Градском управом за грађевинско земљиште и инвестиције, на који своје идеје и пројекте до 24. августа може да преда стручна јавност.

Архитекте, урбанисти, пејзажне архитекте, као и студенти из ових области, позвани су да предложе решења за уређење укупно четири локације у Новом Саду: Трг галерија, парк поред Скупштине АП Војводине, видиковац изнад тунела у наставку Моста слободе и зелена површина на Булевару патријарха Павла. На конкурс у износу од 1,44 милиона динара заинтересовани могу да се пријаве путем портала јавних набавки, а више информација о конкурсу и конкурсна документација доступни су путем нашег сајта и сајта Друштва архитеката Новог Сада.

Поред новорасписаног конкурса за „Нова места”, у току је и јавни конкурс у укупној вредности од 2,4 милиона динара, за допуну програма овогодишњег Калеидоскопа културе, чији фокус је, између осталог, и на архитектури, као једној од пет уметности које ће током пет недеља бити представљене у Новом Саду. Више информација о конкурсу који је отворен до 5. јула може се пронаћи на овде.

Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе” већ четири године уназад ствара нове просторе намењене суграђанима, са циљем да се током Калеидоскопа културе културни садржаји додатно прошире у све делове града. Четири нова и претходно уређених 36 комшијских места, постаће нови простори за сусрете грађана и организовање културних садржаја, како за предстојећи Калеидоскоп културе, тако и за друге манифестације и догађаје.

Уз „Нова места” која уређују комшијске просторе у граду и приградским насељима, у оквиру титуле Европске престонице културе сређује се и обнавља и пет средишта културе Новог Сада: Подграђе Петроварадинске тврђаве, Алмашки крај, центар града, простор Великог Лимана, као и мрежа културних станица.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.