Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
Entering Valhalla

Објављено:

03/08/2020
Ослобађање од терета прошлости кроз изложбу „Entering Valhalla” у Свилари
03/08/2020

Ослобађање од мрачних сећања уз интеракцију са публиком, видео запис и скулптуру сплава у пламену, осликавају несвакидашњу изложбу „Entering Valhalla” аутора Гојка Дутине, Бојана Дојкића и Филипа Марковиновића, која ће бити представљена од 4. до 7. августа у Културној станици Свилара.Entering Valhalla

Кроз уметничку акцију, те и инсталацију коју чине скулптура и видео пројекција, изложба евоцира религијско-магијску праксу добро познату свим културама света.

Симболичким спаљивањем предмета који нас емоционално оптерећују, а који су прошле недеље сакупљани по целом граду, аутори су реализовали један сегмент изложбе, док ће у наредном приказати видео запис којим је документован овај догађај и скулптуру сплава у пламену, који представља архетипски прелаз са једног света на други.

Рад на овој мултимедијалној изложби тројице уметника одвијао се у неколико фаза у којој је прва чисто перфоративна и није део изложбене поставке, али јесте део читавог процеса, слажу се уметници.

„Колицима из супермаркета смо сакупљали предмете који представљају емотивни терет. Ти предмети су на крају спаљени. Снимањем перформанса настао је други сегмент, видео рад, који даје контекст и објашњава саму скулптуру, тј. инсталацију. Он је део изложбене поставке. И ту је, наравно, сама инсталација, као повод и крајњи ишод целог рада”, објашњава један од аутора, редитељ Филип Марковиновић.

Ватра и спаљивање су архетипски појмови и присутни у скоро свим културама. Углавном је симболика спаљивања везана за прелазак са овог на неки други свет. Разлику чини разлог из ког се то ради. Овде је у питању ослобађање од лоших успомена. Али, из пепела такође може да се роди и нешто ново, напомиње Марковиновић и додаје:

„Људи се ослобађају најразличитијих ствари. Од предмета везаних за неке трауме и неугодне периоде живота, до предмета који више симболизују пропуштене шансе. Забележили смо део одговора у видеу, а постоји и дневник, тј. инвентар предмета са описом трауме. Учесници у перформансу су имали могућност и да се не изјасне уколико је предмет везан за нешто што је сувише интимно. Сама одлука да се ослободиш нечега што те подсећа на неку трауму је заправо одлука да одбациш и саму трауму”.

јавни конкурс уметници сад

Пројекат „Entering Valhalla” један је од 22 пројекта који су добили средства на Јавном позиву новосадским уметницима, а у оквиру пројекта „Уметници. Сад!”. Филип Марковиновић каже да је ово шанса да се уметничка сцена поново покрене:

„Предуго је културна политика града, а и шире, била окренута манифестацијама и последице неулагања у уметничку продукцију су очигледне. Зато поздрављам ову иницијативу и надам се да ће оваквих позива уметницима бити више. Јер једино се континуираним улагањем у продукцију и оснаживањем актера локалне сцене може створити основа за неку нову ументичку сцену у граду”, каже Марковиновић.

Отварање изложбе са инсталацијом и видео-пројекцијом биће одржано 3. августа у 19 часова и моћи ће да се прати онлајн на Фејсбук страници Културне станице Свилара и Културних станица.

Публика ће моћи да посети изложбу од 4. до 7. августа у периоду између 10 и 18 часова у Културној станици Свилара, поштујући превентивне мере донете услед епидемиолошке ситуације.

Партнер на пројекту „Уметници. Сад!“ је компанија Меркатор С.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.