Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
европска престоница културе

Објављено:

12/01/2021
Нови Сад ће бити Европска престоница културе 2022. године
12/01/2021

Крајем прошле године, 23. децембра 2020, и формално је донесена одлука Европског парламента и Европског савета о одлагању године титуле Европске престонице културе за Нови Сад са 2021. на 2022. годину, због пандемије коронавируса. Ова одлука ступила је на снагу објављивањем у Службеном листу ЕУ и почела са применом од 1. јануара, тако да ће Нови Сад, сада и званично, титулу културне престонице понети 2022. године, заједно са Ешом (Луксембург) и Каунасом (Литванија).

Церемонија отварања године титуле биће одржана 13. јануара 2022, на Дочеку 7530. Нови Сад ће озваничити престижну титулу, а завршетак године, 31. децембар, означиће затварање титуле, такође симболично заказано на Дочек 2023.

Приликом званичног обраћања директору Фондације Нови Сад 2021 – Европска престоница културе Немањи Миленковићу, Тамаш Суч, руководилац Директората за културу и креативност Европске комисије, изразио се похвално о пројекту: „Захваљујем Вама и Вашем тиму на досадашњем изврсном раду на пројекту, као и на веома доброј сарадњи са нашим службама”.

И док се програм за 2022. годину увелико припрема, доносимо кратак осврт на оно што је Европска престоница културе до сада донела граду.

Почетак новог. Сада!

Мисијом за Почетак новог.Сада! Европска престоница културе изашла је из досадашњих оквира у стратешком, програмском и продукцијском смислу, што је подразумевало бројне изазове. Ипак, резултати су били изузетни: 2019. године Европска комисија прогласила је Нови Сад најбољом Европском престоницом културе у фази припреме. Исте године завршен је Пројекат 33, који је укључио готово све градске установе за културу и њихове представнике, а у оквиру којег је израђен петогодишњи план за стратешко планирање у култури у Новом Саду.

Културне станице – јединствени модел за културу у овом делу Европе

Током епидемије коронавируса 2020. године покренут је пројекат подршке локалној уметничкој сцени чије програме је испратило готово 200 хиљада људи путем онлајн емитовања, док је до краја године, све догађаје у организацији пројекта онлајн испратило око пола милиона људи. Новосађанима је представљена и мрежа културних станица, јединствени модел за културу у Новом Саду, са осам нових и обновљених простора намењених културним садржајима у свим деловима града. Поред ових легата, покренут је и Visit Novi Sad, јединствена платформа за културу која доноси нове и старе приче о Новом Саду, представља лица града која морате упознати и предлаже догађаје које не треба пропустити.

Нови простори за културу

Покренута је обнова, изградња и развој 40.000м2 простора за културу у Новом Саду и околини. Тако после скоро 300 година Подграђе Петроварадинске тврђаве добија ново рухо, у Алмашком крају је после два века обновљена фабрика за бојење свиле, а Новосађанима се презентује и до сада слабо истражено наслеђе Великог Лимана, места на којем се родио модерни Нови Сад. Стара индустријска зона која се налазила у овом крају, али и Штранд као један од главних градских топонима, затим спортски објекти, као и они који су били намењени алтернативним културним садржајима, постају смислена историјска, културна, амбијентална и свакако – туристичка целина.

За нове мостове

Крилатица пројекта Европске престонице културе, За нове мостове, била је основа и за програмски концепт базиран на вредностима које Нови Сад промовише, па тако четири програмска моста (Љубав, Слобода, Дуга и Нада) обухватају укупно осам програмских лукова (Дочек, Друга Европа, Будућност Европе, Хероине, Тврђава мира, Сеобе, Калеидоскоп културе и Дунавско море). Мостови имају велику симболичну вредност за Нови Сад и његову бурну историју, те се мостовима Европске престонице културе овог пута повезују људи, простори, процеси и програми који чине основу покренутих позитивних промена у културном идентитету града.

doček

Легати пројекта

Два највећа и легатска пројекта Европске престонице културе, Дочек и Калеидоскоп културе, померили су границе у продукцији и уметничком квалитету оваквих догађаја. И док је први трајно изменио концепт прославе Нове године, славећи два датума, два календара и два писма у име мултикултуралности Новог Сада, у два дана трајања, Калеидоскоп културе током пет недеља представља програме у сваком кутку града и то кроз пет врста уметности.

На Дочеку 7529. који је емитован 13. јануара 2021. онлајн на visitns.rs, догодио се и историјски моменат у културном животу Новог Сада, а то је отварање Градске концертне дворане, уједно и зграде Музичке и Балетске школе. Након више од једног века, ове школе добиће своје окриље, а годину титуле Нови Сад дочекује и са првим простором у граду који је намењен искључиво концертима.

Један од најсавременијих објеката овог типа у Европи отвара своја врата свечаним концертом Стефана Миленковића, уз оркестар Камерата академика и Васила Хаџиманова, што је први наступ Стефана Миленковића откако је и званично потврдио повратак у Србију. Баш у Новом Саду, светски виолиниста је пронашао свој нови дом, а наћи ће се и у улози уметничког директора новоизграђене институције.

У Новом Саду култура постаје начин живота. Културни капацитети и потенцијали града титулом добили су званичну потврду, но оно што је још важније је тежња да се културни идентитет, његово наслеђе и његови представници и убудуће преиспитују и самим тим побољшавају.

Наредних 365 дана Нови Сад довршиће припрему за годину титуле. По правилима Европске комисије, најважнији појединачни програмски пројекти биће представљени у јуну, а програмска књига, са свим догађајима, у октобру 2021. године.

 

Фото: Јелена Ивановић

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.