Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
eye on the edge

Објављено:

22/02/2021
Будите део фестивала „EYE on the Edge“ пројекта „Голвеј 2020 – Европска престоница културе“
22/02/2021

Голвеј 2020 – Европска престоница културе“ позива младе и креативне људе, од 16 до 30 година, да буду део фестивала „EYE on the Edge“ који ће бити одржан ове године од 23. до 25. априла широм Голвеја, Ирске и уопште Европе, али публика ће моћи да га испрати онлајн.

eye on the edge

Имате ли сјајну идеју коју бисте могли да спроведете кроз радионицу, трибину, музички перформанс или други уметнички перформанс? Да ли радите на узбудљивом пројекту који бисте желели да се нађе у оквиру фестивала „EYE on the Edge“? Пријавите се овде јер је рок за подношење пријаве 10. март.

Слоган овогодишњег фестивала је „Различити гласови“ који слави разноликост, окупља групе другачијих мишљења, и различитих решења за неке од најважнијих питања са којима се данас суочавамо, попут климатских промена, расизма, изолације, менталног здравља и других питања од општег значаја.

Критеријуми за конкурисање на фестивалу „EYE on the Edge“:

  • Да ли активност коју предлажете олакшава дијалог и/или подиже свест о глобалним проблемима савременице?
  • Да ли активност коју предлажете нуди неку нову перспективу?
  • Да ли активност коју предлажете пружа платформу (место) где би глас младих могао да се чује, за различита мишљења, различите гласове и гласове људи с маргине друштва?
  • Да ли је активност коју предлажете интерактивна на начин да би се свидео публици? Да ли укључује публику?
  • На који начин је ваша идеја увезана са било којом од три теме пројекта „Голвеј 2020 – Европска престоница културе“: језик, пејзаж и миграције?

Уколико ваш пројекат одговара на једно од ових питања, обавезно се пријавите!

За сва додатна питања у вези са овим конкурсом и пројектом „EYE on the Edge“ можете писати на: nollaig@galway2020.ie.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.