Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
toma

Објављено:

30/08/2021
Новосадска премијера филма „Тома“ на отварању Калеидоскопа културе
30/08/2021

Након премијерног приказивања у Нишу, филм „Тома“ у режији Драгана Бјелогрлића, своју новосадску премијеру имаће под звездама, последњег дана отварања Калеидоскопа културе, у недељу, 5. септембра у 20 сати на главној сцени Филмског фестивала „Обнова“ (Испред Чешког магацина) у Креативном дистрикту.

Пројекцију филма о симболу српског соула, Томи Здравковићу увеличаће и део глумачке екипе, који ће поздравити посетиоце новосадског Калеидоскопа културе.

Филм „Тома” представља импресионистички портрет Томе Здравковића који приказује његове почетке, врхунац славе, његове љубави које су га инспирисале приликом компоновања неких од највећих хитова, баш као и однос са великим бројем пријатеља које је имао у уметничком миљеу тадашње Југославије. Поред Томе, кроз филм су приказани и животи познатих уметника тог времена, као што су Зоран Радмиловић, Мика Антић, Тозовац и други.

У филму играју Милан Марић, Тамара Драгичевић, Петар Бенчина, Андрија Кузмановић, Сања Марковић, Паулина Манов, Милан Колак, Мирјана Карановић и други.

Филмски фестивал „Обнова“, у оквиру ког ће публика и гледати филм „Тома“, биће одржан по други пут у Новом Саду, а љубитељи седме уметности моћи ће на три сцене смештене у Креативном дистрикту (Обнова, Колосек и Погон) да гледају култне филмове српске кинематографије. Цео програм Филмског фестивала „Обнова“, али и комплетан програм отварања Калеидоскопа сви заинтересовани могу пронаћи на линку.

Четири дана отварања Калеидоскопа културе у Креативном дистрикту, на простору Великог Лимана, представљаће увертиру у пет недеља Калеидоскопа културе, од 2. септембра до 8. октобра. Кроз пет уметности – архитектуру, књижевност, визуелну, примењену и извођачку, програми ће бити одржавани широм Новог Сада.

калеидоскоп културе

На отварању Калеидоскопа културе новосадској публици биће представљен и национални павиљон једне од најважнијих европских институција за нове медије, Арс Електронике из Линца, на којем ће бити представљен Пројекат Разлике: Врт новосадске Академије уметности. Такође, биће одржана и ЦГА конференција која ће окупити професионалце из области компјутерске графике, као и изложба „Материја кроз време. Песак, дрво, камен и метал у ери дигитализације“ студената и младих уметника из аустријског Санкт Пелтена. Девета уметност такође ће бити заступљена на овогодишњем отварању кроз изложбу „Стрипом кроз Белгију“, публика ће моћи да погледа скулптуру Гојка Дутине „Пустињско-поларни воз“, као и пројекат „Авенија мимова“ Алексе Вујовића.

Публика ће имати прилику да ужива и у представама у оквиру ИНФАНТ-а, представи „Гранд хотел“ чувеног београдског театра Мадленианум, као и несвакидашњем перформансу Нестабилан/Инстаблеу, француског уметника Николе Фрезоа.

Музички програм на отварању четвртог Калеидоскопа културе обележиће и наступи бендова Репетитор, Кило кило банда, Дабишка, затим концерт Земља грува и наступи ди-џејева: Владимира Аћића, Новака, Закирија и ди-џеја Страна музика.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.