Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

18/09/2023
Новосадски Калеидоскоп културе представља несвакидашње уметничке поставке у недељи примењене уметности
18/09/2023

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ:

Због потенцијалне суперћелијске олује, из безбедносних разлога, нажалост се одлаже отварање инсталације „Срце” и изложбе „Дух места – први век Дистрикта”!

Следеће суботе (30. септембра) ћете бити у прилици да погледате чак 3 велике изложбе у Дистрикту: „Дух места – први век Дистрикта”, „Срце”, као и изложбу „Од Коњовића до Марине Абрамовић”!

Калеидоскоп културе у Новом Саду, улази у своју другу недељу, недељу примењене уметности, од 18. до 24. септембра, када ће Дистрикт бити претворен у место, до сада, невиђених поставки, које, захтевајући интеракцију, пружају публици ново искуство уметности, док ће културне станице бити локација за велика имена домаће дизајн сцене.

Срце и дух Дистрикта

Прва изложба о једном индустријском наслеђу и интерактивна инсталација висока чак пет и широка три метра, којој је публика неопходна да би функционисала, биће представљене у суботу, 30. септембра.

Интерактивна скулптура „Срце“, ауторке др Милијане Комад и пионирке на пољу дигиталних технологија и уметности, због својих димензија биће видљива из свих делова Дистрикта. Кроз интерактивност скулптуре, посетиоци ће имати прилику да искусе јединствено уметничко искуство које ће стимулисати њихова чула и емоције.

“Овим радом сам желела да материјализујем оно о чему се прича од како је постала цивилизација – о љубави и о неком у нашем срцу. Многи се боре против љубави и пуштања било кога у своје срце из страха да ће бити повређени, а они којима се то деси опет осећају празнину рупу у срцима. Ова интерактивна скулптура би била материјализовани начин да се визуализује нешто што покреће свет – ЉУБАВ” – изјавила је Милијана Комад.

Истог дана биће отворена прва изложба о једном индустријском наслеђу – Дистрикту, која неће бити класична документарна поставка, која приказује само хронолошки историјске догађаје, већ такође остварује интеракцију са публиком, представљајући и личне приче и архиву Новосађана и Новосађанки.

Мултимедијална изложба и стална поставка „Дух места – први век Дистрикта“ драматизује и тематизује простор Дистрикта кроз време. Подељена у шест фаза, од оснивања фабрике, преко другог светског рата и НАТО бомбардовања, до Европске престонице културе, изложба настоји пресликати турбулентност, прогрес, промене, трагичне судбине, хаос, наду и какофонију једног времена.

Еди и Футро у културним станицама

Културне станице ће у току недеље примењене уметности угостити нека од највећих имена са домаће дизајнерске сцене – Славимира Стојановића Футра и Горана Едија Тадића, који на Калеидоскоп културе доносе најактуелније теме.

Како учинити свој бренд видљивим и препознатљивим, зашто је дизајн кључан у свему томе, сазнаћете на предавању и радионици Горана Едија Тадића Make the logo biggerkreiranje vidljivog brenda, која ће отворити недељу примењене уметности 19. септембра у 20 часова, у Културној станици Руменка.

Горан Еди Тадић се дизајном почео бавити деведесетих година, када је дипломирао на Факултету примењених уметности. Реализовао је око хиљаду решења из области графичког дизајна, а поред тога бави се и илустрацијом.

 

Светски награђиван и најпознатији српски дизајнер Славимир Стојановић Футро одржаће мотивационо стeнд-aп предавање „Шта све човек треба да уради да би уопште”, 22. септембра од 20 часова у Културној станици Еђшег, у оквиру недеље примењене уметности на шестом Калеидоскопу културе.

Славимир Стојановић Футро је београдски дизајнер, визуелни уметник, писац и професор. Његови пројекти су освојили преко 300 међународних награда и представљени су у магазинима, публикацијама, галеријама и музејима.

foto Dalibor Danilović

За оба предавања неопходно је пријавити се на званичном сајту Калеидоскопа културе. Улаз на програме Калеидоскопа културе је слободан. Након недеље примењене уметности очекује нас недеља визуелне уметности.

Партнер Калеидоскопа културе је Ерсте банка.

Више информација о овогодишњем Калеидоскопу културе можете пронаћи на сајту kaleidoskopkulture.com

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.