Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

02/10/2023
Због великог интересовања чак два предавања светског архитекте у Новом Саду
02/10/2023

Један од најпознатијих архитеката на свету и добитник Прицкерове награде, која представља Нобеловог пандана у архитектури, изложба о концепту кухиња кроз историју и стручни панел о будућој модерности обележиће наредних седам дана у Новом Саду, у оквиру актуелног шестог Калеидоскопа културе.

Једно од највећих имена у свету архитектуре стиже на Калеидоскоп културе

Алехандро Аравена именован је почасним међународним чланом Краљевског института за архитектуру. Његови радови су награђени Сребрним лавом на Венецијском бијеналу као и Готенгуршком наградом за Одрживост. Један од најпознатијих архитеката на свету, Алехандро Аравена долази у Нови Сад током недеље архитектуре Калеидоскопа културе, када ће 3. октобра у Културној станици Барка одржати стручни разговор, за шта су места у рекордном року била попуњена.

Управо зато, због невероватног интересовања за посету Алехандра Аравене, Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе“ обезбедила је још један термин, у четвртак 5. октобра од 19 часова у Дистрикту, како би сви заинтересовани имали прилику да присуствују предавању познатог архитекте.

Шетња историјом кухиња

У оквиру недеље архитектуре, у Дистрикту, биће отворена чак седма изложба, која је у склопу овогодишњег шестог Калеидоскопа културе, а која ће из врло занимљивог и свима познатог угла, приказати како је архитектура у нераскидивој вези са друштвеним, економским, социјалним и другим аспектима једног друштва.

Од средњег века, до данас, кухиње су осликавале контекст сваког друштва и мењање трендова, ефикасности економичности… стога изложба „Кухиње [Фрагменти] – цртице из историје и популарне културе”, у организацији Друштва архитеката Војводине, доноси несвакидашњи приступ и интересантну поставку.

Изложба ће бити отворена 7. октобра у објекту Менза у Дистрикту и трајаће до 28. октобра.

У периоду одржавања изложбе организована су и кустоска вођења кроз стамбене објекте Лимана које ће водити академик Бранислав Митровић, Др Владимир Кубет, Иван Станојев и Илија Губић.

Стручњаци о будућој модерности града

Како би требало да изгледа будућа модерност града? Одговор ће понудити архитекте, стручњаци из области дигиталних технологија, социолози и други учесници панела, са циљем синтезе иновативних и интердисциплинарних проучавања урбанистичког развоја.

Стручни панел „Будуће модерности” одржаће се 6. октобра од 19 часова у Културној станици Опенс, у оквиру недеље архитектуре шестог Калеидоскопа културе у Новом Саду. Пријаву за присуство на стручном панелу можете обавити на овом линку.

Улаз на програме Калеидоскопа културе је слободан. Партнер Калеидоскопа културе је Ерсте банка. Након недеље архитектуре следи последња недеља овогодишњег Калеидоскопа културе посвећена књижевности.

Више информација о овогодишњем Калеидоскопу културе можете пронаћи на сајту kaleidoskopkulture.com

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.