Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

07/05/2016
Формиран Уметнички савет кандидатуре Новог Сада за Европску престоницу културе 2021.
07/05/2016

Организациони одбор ЕПК Нови Сад 2021 именовао је чланове Уметничког савета као важног сегмента кандидатуре Новог Сада за Европску престоницу културе 2021. Састављен од еминентних стручњака из различитих области културног и друштвеног живота, циљ овог тела је да пружи стручну помоћ на изради уметничког концепта и стратегије кандидатуре Новог Сада за Европску престоницу културе 2021. године.

,,Насупрот устаљеној пракси појединих престоница културе о избору појединца као уметничког директора пројекта, Организациони одбор се определио за колективно тело. Верујем да се тиме поред квалитета и партиципативности кроз учешће истакнутих појединаца, као и институција и организација које представљају, обезбеђује плурализам мишљења, што ће за последицу имати свеобухватнији и разноврснији приступ кандидатури”, истакао је Немања Миленковић, председник Организационог одбора ЕПК Нови Сад 2021.

У Уметнички савет су изабрани чланови на основу неколико критеријума. Поред неоспорног личног доприноса развоју културе града Новог Сада, као и институција и организација које предстваљају, чланови су бирани и на основу њихове стручности у различитим сегментима културног живота Града. Поред тога, уз родну и старосну равноправност, једну од пресудних улога у избору чланова Уметничког савета имале су и доступност и спремност изабраних чланова да се посвете пројекту на најпродуктивнији и најефектнији могући начин у задатом временском периоду за израду апликационог документа.

Уметнички савет чине: Рита Кинка, пијанисткиња, представница Академије уметности у Новом Саду, која је наступала у скоро свим европским земљама уз подршку фондације ,,Награда за жену Европе”; Дубравка Лазић, докторирала на Академији уметности у Новом Саду (2013) из уже научне области Филмологија, а тренутно редовни професор на Академији уметности у Новом Саду; Тијана Палковљевић, управница Галерије Матице српске, ауторка докторске дисертације на тему ,,Слика културног идентитета посредством презентације уметничких дела”; Весна Каћански, уредница музичке редакције Културног центра Новог Сада и уредница и извршни продуцент Новосадског џез фестивала; Владимир Копицл, књижевни, филмски и позоришни критичар, чији радови су укључени у неколико европских и светских антологија и зборника; Валентин Венцел, глумац и директор Новосадског позоришта „Ујвидек“, део стручног тима који је припремао кандидатуру Егера за Европску престоницу културе; Душан Ковачевић, оснивач и директор „EXIT“ фестивала, најмлађи добитник Фебруарске награде града Новог Сада, као и Здравко Вулин, директор и главни уредник Студентског културног центра.

Почетак рада Уметничког савета је заказан за средину маја, а уколико се током израде апликације за то покаже потреба, постоји могућности проширења састава у наредном периоду.

Тагови:

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.