Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
Свети Стефан Дечански Sveti Stefan Dečanski

Објављено:

09/10/2020
„Дигитална хорска ризница” први пут у Србији – Концерт хора „Свети Стефан Дечански“ 12. октобра у Свилари
09/10/2020

У Србији не постоји место где хорски певачи могу да нађу туторијале, односно едукативне смернице и алате за учење хорских композиција. Пројекат „Дигитална хорска ризница“ хора „Свети Стефан Дечански“ управо то мења. Овај посебни моменат када хорски певачи у нашој земљи добијају онлајн платформу за усавршавање хорског стваралаштва, биће овенчан концертом истоименог хора, са којим ће наступити и оперска певачица Радослава Воргић Журжован у понедељак, 12. октобра у 20 сати у Културној станици Свилара.

Диригенткиња хора „Свети Стефан Дечански“, Тамара Адамов Петијевић преко три деценије се активно бави хорском музиком, као и организацијом и координацијом хорског живота у нашој земљи и са иностранством. Како каже, давно је увидела потребу за оваквим едукатвиним и промотивним садржајима, али није било могућности да то и започне.

„Матрице, које ће бити постављене на сајт Српске хорске асоцијације, као кровне, националне хорске организације, могу да користе наши хорови, првенствено аматерски, али и страни хорови, чак и професионални – њима није толико потребна музичка подршка, колико помоћ у правилном изговору текста песама на српском или црквено-словенском језику. У том смислу овај наш пројекат иде и даље од сличних пројеката у Енглеској, Немачкој јер су тамо снимљене само инструменталне матрице, са извученим (опет инструменталним) деоницама појединих гласова. Ми смо на аудио-фајлове наснимили праве, живе гласове певача, тако да је то и узор како треба певати композиције и изговарати текст. Корисници ових фајлова биће чак у могућности да прођу кроз два нивоа обуке у певању: извођење свог гласа са матрицом – уз пратњу звука клавира или хорске партитуре као и извођење са квартетом певача, састављеним од свих гласова из композиције“, објашњава диригенткиња Тамара Адамов Петијевић.

Пројекат ће бити представљен 12. октобра у 20 сати у Културној станици Свилара, концертом на ком ће се чути композиције српске духовне музике са стандардног најпознатијег хорског репертоара.

„Сам концерт је веома садржајан програмски, тематика је духовна музика од 15. до 20. века, представљају се и мешовити и женски хор, солисти…Концерт је посвећен недавно преминулом музикологу, академику др Димитрију Стефановићу, човеку који је својим открићем померио историју српске музике. Извешћемо његове транскрипције средњевековних музичких рукописа, као и прве партитуре које смо од њега добили (то су и прве ноте које је хор певао по оснивању, пре 33 године, када није било интернета нити могућности да се ноте духовне музике игде набаве). На концерту изводимо и композиције двојице српских музичких великана: Петра Коњовића и Марка Тајчевића, чије годишњице обележавамо у 2020 – 120 година од рођења Тајчевића и 50 година од смрти Коњовића“, каже Тамара Адамов Петијевић.

Пројекат „Дигитална хорска ризница“ један је од 42 пројекта који је добио средства на Јавном конкурсу, у оквиру пројекта „Уметници. Сад!“ који има за циљ јачање локалне културне сцене, подизање њених капацитета кроз мрежу културних станица, децентрализација културе и јачање публике.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.