Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
ирена јосифоска

Објављено:

11/08/2020
Концерти пред домаћом публиком најемотивнији: Реситал младих, новосадских уметника у Свилари
11/08/2020

Двоје сјајних, младих, новосадских уметника представиће се први пут заједно у свом родном граду у четвртак, 13. августа, у Културној станици Свилара. У питању су челисткиња Ирена Јосифоска и пијаниста Александар Ђермановић у чијем реситалу ће публика моћи да ужива од 19 часова на званичним Фејсбук страницама Културне станице и Културна станица Свилара.

Иако су већ наступали заједно у иностранству, ово је први пут да су пред новосадском публиком, због чега, како кажу, осећају већу дозу одговорности.

„Наравно да је наступ пред домаћом публиком увек посебан. Ту сам одрасла, ретко кад су у публици, кад имам концерт у иностранству, моји најдражи људи, који ме прате, воле и слушају од моје пете године, тако да је то увек најлепше, али човек осећа и неку посебну одговорност. Ипак, концерти пред домаћом публиком ме највише емотивно испуне“, каже Ирена Јосифоска, добитница више од 50 награда, како на домаћим, тако и на интернационалним такмичењима.

Реситал Ирене и Александра обухватиће Брамсову сонату за виолончело и клавир Оп. 38, за коју кажу да им је обома омиљена, затим Пенедерцког „Divertimento“, Шумана „Adagio i Allegro“ Оп.70 и Ростоповича „Humoreska“.

Као млади уметници који већ сада нижу успехе у иностранству, сагласни су да је бављење класичном музиком данас изазов и тешко је пробити се до ширег аудиторијума, али у Новом Саду, као будућој Европској престоници културе, виде промену.

„На жалост, доста младих сјајних музичара, којих наша земља има много, мора да оде у иностранство, јер кад погледају шта би могли да раде, где да се запосле, не виде неку велику перспективу. Ипак, чини ми се да у Новом Саду ствари крећу на боље, нарочито због свих пројеката Европске престонице културе и поводом те титуле, тако да се надам да ће се позитивне промене наставити и после тога“, прича Ирена и додаје да је поготово сада, када је због пандемије уметницима онемогућено да наступају готово шест месеци, пројекат као што је „Уметници. Сад!“ нарочито значајан.

„Веома ме радује што се реализује толико пројеката и што се концерти и уметници одлично промовишу. Наравно да сваки концерт увек значи, а то је нарочито сада важно са пројектом „Уметници. Сад!“, јер је због пандемије 80 одсто концерата у свету отказано. За једног музичара овај период никако није био повољан, пошто ми живимо од концерата, у сваком смислу те речи, а последњих пет месеци истих није било, посебно се радујем овом концерту“, рекла је Јосифоска пред наступ.

јавни конкурс уметници сад

Реситал Ирене Јосифовске и Александра Ђермановића један је од 22 пројекта који су добили средства на јавном позиву „Уметници. Сад!”, Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе”, који има за циљ јачање локалне културне сцене, подизање њених капацитета кроз мрежу културних станица, децентрализацију културе и јачање публике.

Партнер на пројекту „Уметници. Сад!“ је компанија Меркатор С.

 

Фото: В. Величковић

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.