Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

26/06/2020
Изложба „Уметност на току“ из Улма креће на турнеју у градове Дунавског региона
26/06/2020

Изложба „Уметност на току“ („Art on the Stream”), која представља део званичног програма пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе“, биће премијерно приказана посетиоцима Музеја у Улму од 5. јула до 6. септембра, одакле ће кренути на турнеју у градове Дунавског региона. Током наредне две године изложба путује у Шалабург, Кошице, Печуј, Осијек, те и у званичне престонице културе за 2021. годину, Нови Сад и Темишвар.

Фокус овог уметничког пројекта је статус уметника у дунавским земљама, као и напетост између генерално космополитског гледишта уметника и традиционалистичких становишта националне културе. Пројекат намерно заобилази мистификацију и егзотизацију источноевропских уметничких стереотипа. Изложба ће приказати паралеле, идентитете и разлике и тако пружити отворен и вишестран увид у уметничка становишта различитих генерација и уметничких облика.

Изабрани уметници који учествују у пројекту „Уметност на току“ су: Биргит Брандис, Јорг Бајер, Корин Чотицки, Бетина Катингер, Бригида Зубери, Беренис Пал, Хелена Ерибен, Контацт Зона, Рудолф Сикора, Ото Худек, Флора Пертич, Шандор Имрех, Петер Шомоди, Ана Петровић, Владимир Фрелих, Адриен Ујхази, Никола Џафо, Константин Флондор, Андреј Розети, Ћиприан Бодеа, Козмин Фрунтес, Сорин Скуртулеску, Силвија Ганчева и Јулиан Станкулов.

Уметничке радове су изабрали: Франциска Дегендорфер (Карлсруе), Оливија Жак (Беч), Николас Бернат (Кошице), Петер Шомоди (Печуј), Владимир Фрелих (Осијек), Андреа Палашти (Нови Сад), Сорин Скуртулеску (Темишвар) и Божидар Бојаџхиев (Софија).

За књижевност су били задужени: Диетер Лор (Немачка), Лидиа Стајнбахер (Аустрија), Јурај Бришкар (Словачка), Карољ Мехес (Мађарска), Хелена Саблић Томић (Хрватска), Бранислав Живановић (Србија), Роберт Șербан (Румунија) и Палми Ранчев (Бугарска).

Пројекат финансира Музеј у Улму, а кофинансирају партнери на пројекту: Министарство науке Немачке, Одељење за уметност и истраживања покрајине Баден-Вуртемберг, Фондација Баден-Вуртемберг, Дунавска канцеларија у Улму/Неу Улм, као и Одељење за културу Дунавског региона при „Donauschwäbisches Zentralmuseum“.

Пројекат се реализује у сарадњи  са Дунавским културним кластером, Печујским литeрарним програмом, те фондацијама „Нови Сад – Европска престоница културе“ и „Темишвар – Европска престоница културе“.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.