Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
Jaj nekem... szerelem!

Објављено:

06/08/2020
„Jaj nekem… szerelem!” (Тешко мени… љубав!) у петак у Еђшегу
06/08/2020

Четири глумца, четири столице, четири микрофона и две гитаре – тако изгледа сцена књижевно-музичког перформанса „Jaj nekem… szerelem!” односно „Тешко мени… љубав!” аутора Емине Елор, Јудит Ласло, Бенцеа Салаиа и Роберта Ожвара.

Овај поетски догађај публика ће моћи да погледа у петак, 7. августа, у 19 сати путем Фејсбук странице Културне станице Еђшег, те путем званичне Фејсбук странице културних станица. Догађај ће бити реализован на мађарском језику, уз титл на српски језик.

„Jaj nekem… szerelem!” представља спој поезије и прозе, а основна тема је љубав. Публика ће провести 50 минута са Шекспиром, Ади Ендреом, Паблом Нерудом, Золтаном Зелком, Шандором Верешом, Ласлом Нађем, Миклошем Раднотијем и другим великим писцима, а глумци ће у њихово име говорити, рецитовати и певати о страсти, жељи, стиду, ватри, сломљености, племенитости и важности осећања љубави.

Емина, Јудит, Роберт и Бенце, дугогодишњи су сарадници, али и пријатељи и како кажу, знали су да „Jaj nekem… szerelem!” мора имати своју прилику да заблиста.

„Већ неколико година наша мала трупа – Јудит, Бенце, Роберт и ја, састаје се око одређене теме. Има ту разних идеја, од дечјих представа за Божић, до озбиљнијих пројеката као што је ‘Остајем остати’, који се бави темом останка или одласка из земље у којој си рођен. ‘Тешко мени… љубав!’ бави се, као што и сам наслов упућује, управо том фантастичном, богатом емоцијом. Када је објављен Јавни позив размишљали смо да ли бисмо нешто могли да реализујемо – представу, читање поезије, бајку, рецитаторски наступ… Одлучили смо да можемо и родио се овај књижевно-музички наступ”, објашњава Емина Елор и додаје да је мотив за пријављивање на конкурс био да постану део пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе”.

„Волели бисмо да се и ми видимо и чујемо, да заузмемо мали део у овом великом пројекту. То је ипак титула која за мене значи неку врсту награде и мислим да сваки град који добије могућност да постане престоница културе треба да дорасте, оплемени и развије своје капацитете на терену културе и уметности.”

На питање како тренутно види уметничко стваралаштво на различитим језицима у Новом Саду, Емина каже да мултикултуралност треба још више да буде оснажена:

„Како би било лепо да сви становници овог града знају да говоре барем два или три језика које свакодневно слушају у свом комшилуку. Да деца буду свесна да што више језика научиш, то више вредиш. Да се научи од баке, деке, маме тај други, мањински језик. Волела бих да становници Новог Сада више иду у позориште, да имају у малим планерима месечно забележен дан за концерт, изложбу, представу… један дан да нахране душу” и додаје да нам треба још пуно културних станица и простора где ће уметници моћи да стварају, да култура мора да буде гласнија и јаснија.

јавни конкурс уметници сад

„Jaj nekem… szerelem!” је један од 22 пројекта који су добили средства на Јавном позиву „Уметници. Сад!”, Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе”, који има за циљ јачање локалне културне сцене, подизање њених капацитета кроз мрежу културних станица, децентрализацију културе и јачање публике.

Партнер на пројекту „Уметници. Сад!” је компанија Меркатор С.

 

Фото: В. Величковић

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.