Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
proslava dana grada

Објављено:

25/01/2022
Јединствена прослава Дана Града – Европске престонице културе
25/01/2022

Европска престоница културе за 2022. годину прославиће Нови Сад, Дан Града, 1. фебруар, на јединствен начин – два музеја, кроз две изложбе, причаће једну причу европског Новог Сада.

muzej grada novog sada

 „Тамо где сеоба завршава – од римске Панонијe до данашње Војводине” Музеја Војводине и „Акценти – Нови Сад” Музеја Града Новог Сада, уједно ће означити почетак новог програмског лука „Сеобе” у оквиру пројекта Европске престонице културе.

Спајање програма и удруживање капацитета две значајне установе културе, у сарадњи са Фондацијом „Нови Сад – Европска престоница културе”, омогућиће имплементацију најбољих пракси европске културне политике, а Нови Сад потврдити своју улогу културног центра региона.

„Још један нови мост који смо саградили између две установе, важне су за Нови Сад, али пре свега посетиоце. Први пут ће кретањем од једне до друге изложбе, од једног до другог времена, публика бити у прилиици да на једниствен начин доживе прошлост Новог Сада али и преиспитају свој однос према сеобама. У Новом Саду, миграције су без обзира на околности, увек за последицу доносиле једну нову снагу захваљујући којима је, између осталог, и постао Европска престоница културе”, истакао је директор Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе“ Немања Миленковић.

Direktor fondacije Nemanja Milenkovic

Изложба „Тамо где сеоба завршава – од римске Панонијe до данашње Војводине” Музеја Војводине осмишљена је на иновативан начин, до сада невиђен у музејској пракси наше земље, а сваки део детаљно је разрађен и презентован синергијом науке, културе и различитим видовима савремене уметности, наводи директорка Музеја Војводине, мр Тијана Станковић Пештерац.

muzej vojvodine

„Музеј Војводине, као једини на свету који поседује три позлаћена касноантичка шлема, ову изложбу приказаће публици на другачији начин, а део изложбе чиниће и монодрама „Крв и блато” која је редитељска адаптација приче „Дизонов пут” Зорана Суботичког, у режији Радослава Миленковића, као и филмски есеј „Трагови сеоба”, а компонована је и оригинална музика коју потписује харфисткиња Софија Сибиновић – Harp Lady. Такође, изложба укључује и апликацију eIzložba која омогућава посетиоцима да изложбу „посете” са било које локације чиме значајно увећавамо њену глобалну видљивост, а креиран је и интерактиван дигитални садржај посвећен деци, односно интерактивни стрип кроз који млади могу да се упознају са причом о чувеним шлемовима непроцењиве вредности из римског доба”, рекла је Пештерац.

Tijana Pesterac i Vesna Ikovic

У жељи да Новосађани и њихови гости упознају свој град на другачији начин, прелазак из периода дуге римске владавине, преко 18. века па све до 20. века, биће овенчан мостом који ће се налазити у улици Жарка Васиљевића и који ће водити до изложбе „Акценти – Нови Сад”, Музеја Града Новог Сада. Ова изложба замишљена је као мултимедијална платформа коју ће, симболично, чинити 22 целине – 22 акцента.

„Избор акцената је вођен идејом представљања града у духу његових историјских вредности, као што су европеизам, мултикултуралност, борба за слободу, образовање и еманципација, непрекидни развој и спремност за усвајање нових трендова. Хронолошко – тематски концепт, избор и излагање репрезентативних предмета из фонда Музеја, као и мултимедијални садржаји базирани на оригиналној историској грађи, омогућавају посетиоцу стицање знања и јединствен доживљај различитих аспеката локалне историје и културног наслеђа“, рекла је директорка Музеја Града Новог Сада, Весна Иковић.

trg slobode

Улаз на изложбе 1. фебруара биће бесплатан за све посетиоце, а од 2. фебруара, улазнице ће бити наплаћиване по редовним ценама музеја.

Поред ове две велике изложбе, програмски лук „Сеобе“ ће све до 20. марта уз више од 130 уметника, од чега око 90 европских, на више од 300 културних догађаја приказати кретање становништа и миграције као уметничку инспирацију који креирају културну слику једног поднебља.

seobe baner

Организатори моле све посетиоце да се, ради очувања здравља и лепшег и квалитетнијег уживања у културним садржајима, придржавају епидемиолошких мера. Посетиоци су у обавези да носе заштитне маске на свим догађајима.

Детаљан програм, програмску књигу и све информације везане за догађаје у години титуле Европске престонице културе налазе се на сајту пројекта novisad2022.rs.

 

Тагови:

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.